User Story - Politie

Dat maakt de meerwaarde van drones in de toekomst duidelijk

Innoveren door te doen

User stories

Politie Nederland

Met onderstaande user stories beschrijven we een praktijksituatie zoals die bij de politie regelmatig voorkomt en waarbij traditioneel veel capaciteit wordt gevraagd om het probleem op te lossen. Door de inzet van een drone uit de box kan deze case efficiënt opgelost worden. De drone wordt vanuit een centrale bestuurt, heeft een range van 20-30 km en vliegt op een maximale hoogte van 120 m. Ook vliegen in de nacht is mogelijk en met een IR camera kunnen warmtebeelden gemaakt worden zodat objecten en personen (als deze nog warmte afgeven) snel gelokaliseerd kunnen worden. Hierdoor kunnen mensenlevens gespaard worden.

De centralist

De telefoon gaat, het is de 112-lijn. Ik neem op zoals ik elke 112 opneem: “Meldkamer politie, wat is de plaats van uw noodgeval?”. In de oude krakerige vrouwenstem hoor ik paniek aan de andere kant van de lijn. Ze zijn op vakantie in Holten, vertelt ze. Haar man is rond twee uur vertrokken om nog een rondje te fietsen over de Holterberg. Hij is nog steeds niet terug. Meneer blijft nooit zo lang weg heeft medicatie nodig vertelt de vrouw. Die heeft hij niet bij zich.
 
Direct sta ik aan. Hiervoor ben ik bij de meldkamer gaan werken. Hier zijn we goed in! Coördineren van alle inzet om meneer veilig en zo snel mogelijk terug in zijn vakantiehuisje te krijgen! Ik weet al wat er allemaal gaat komen. Allerlei scenario’s schieten door mijn gedachten! Zou hij alleen verdwaald zijn? Zou zijn fiets kapot zijn? Zou hij lekker aan de koffie hebben gezeten en de tijd vergeten zijn? Of erger..
 

Of zou hij een hartstilstand hebben gehad, daar heeft hij immers al medicatie voor. Ook allerlei gevaren voegen zich daarbij: onderkoeling, geen medicatie, de vallende duisternis, bosgebied, zandpaden, heide, hoogteverschillen, kilometers en kilometers zoekgebied!

 Ik klop snel de gegevens van mevrouw in het systeem en voer het vakantiehuisje waar ze verblijven in als meldingslocatie, zodat mijn collega er mee aan de slag kan. Dan vul ik de verdere gegevens van meneer aan, zijn signalement, op welke fiets hij rijdt, en uiteraard dat hij dringend medicatie nodig heeft! Zijn telefoon ligt nog op tafel dus geen mogelijkheid om die uit te peilen. Nu gaat het voor ons echt beginnen.

Snel overleg ik met mijn collega dat we deze melding direct op een aparte gespreksgroep gaan zetten. Zij blijft de reguliere meldingen doen en ik ga deze vermissing coördineren. Ik stuur alvast een auto naar mevrouw. Ook koppel ik de officier van dienst (OvD) en vraag of hij ook ter plaatse wil gaan. In mijn hoofd bedenk ik wat er zoal nodig is voor zo’n groot zoekgebied en ik bekijk welke vrije eenheden er in de omgeving zijn. Ik weet al dat dit een spanningsveld gaat opleveren; er is weinig capaciteit beschikbaar. Ook de heli heeft een aanvliegtijd van minstens 30 minuten vanaf Schiphol. 
 
 
Ik besluit direct op de knop te drukken van de automatische drone. Deze levert mij binnen enkele minuten camerabeeld en warmtebeeld, waarmee ik het gebied kan scannen en collega’s op de grond gericht warmtebronnen kan laten controleren. Het dronesysteem is circa 6 maanden in gebruik en er zijn al diverse nuttige acties mee uitgevoerd. De Politie werkt hierbij samen met Rijkswaterstaat, de Brandweer, de NVWA, de ILT, de Kustwacht en de Douane.
 
 
 

De officier van dienst

Elke minuut telt, de OvD belt vanaf de plaats waar de oudere man voor het laatst gezien is. Er vindt overleg plaats over logische wandelroutes, schuilhutten, perceelindeling en hoe het gebied te doorzoeken. Als ik om mij heen kijk, zie ik dat er van overzicht op de grond geen sprake is. De zon is inmiddels vrijwel verdwenen achter de horizon, schaduwen vallen en ik realiseer mij dat de oude man, liggend op de grond tussen heidestruiken of bosschages, voor ons ‘onzichtbaar’ kan zijn. 

Het OC heeft met de verschillende eenheden geschoven en stelt zes eenheden beschikbaar. Ze komen vanuit basisteam Twente-West, Hof van Twente, Almelo en Raalte. Het toeval wil dat er één 4×4 voertuig bij is. Deze inzet voelt als opschaling, maar ik realiseer mij dat het voor een zoekactie in het natuurgebied van de Holterberg veel te weinig is.
Door de inzet van de automatische drone krijg ik als OvD een extra mogelijkheid om het werkproces te sturen. Het grote onoverzichtelijke en slecht begaanbare terrein, staat daarmee in een ander perspectief. Door de gerichte aansturing op warmtebronnen – opgenomen door de warmtebeeldcamera van de automatische drone– kan snel een heel groot gebied gescand worden. De eenheden staan op strategische punten opgesteld om snel ter plaatse te gaan.  

Al snel krijgt de OVD dronebeelden binnen waarop duidelijk een warmtebron zichtbaar is. Na inzoomen ziet hij dat er een fiets in een droge greppel ligt met een persoon ernaast. De hulpdiensten en het basisteam van de politie zijn snel ter plaatse en de gewonde man wordt door het ambulancepersoneel behandeld en in de ambulance gedragen. Het basisteam handelt de actie verder af en de andere eenheden worden afgeschaald.