Verhaal - Kustwacht

Maakt de meerwaarde van Drone2Go duidelijk

Het verhaal van de Kustwacht

Onderstaand verhaal gaat over het gebruik van ons toekomstige Drone2Go-netwerk. Een surfer ligt al langere tijd op dezelfde plek in het water. Een automatische drone zorgt snel voor een duidelijk beeld. Het blijkt loos alarm; de Kustwacht heeft dankzij de drone een onnodige uitruk weten te voorkomen.

Lees het verhaal hieronder ⬇

Automatische drone geeft snel een beeld van een surfer in de problemen, zodat gepaste hulp geboden kan worden

Het is een stormachtige middag eind november. De lucht is grijs en een dikke windkracht 6 doet het zand over het strand stuiven. Maar juist deze ruige weersomstandigheden trekken surfers naar het water. Het is voor hen het optimale surfweer.

“Ik zie een surfer al tien minuten op dezelfde plek. Het lijkt erop dat hij niet meer uit het water kan komen. Zou het wel goed gaan? Moet er niet iemand naartoe om te gaan kijken?” mompelt Betsie hardop. Ze is haar hond aan het uitlaten aan het strand van Wijk aan Zee. Ze twijfelt, maar pakt toch haar telefoon om 112 te bellen.

“Met de meldkamer, wat is uw noodgeval?” klinkt het aan de andere kant van de telefoon. Centralist Jasper, een ervaren medewerker, heeft opgenomen. “Ik zie een surfer in het water liggen, maar hij lijkt niet meer van plek te veranderen,” legt Betsie aan de telefoon uit. Jasper spitst zijn oren. Hij weet meteen dat dit een incident op het water betreft en besluit geen tijd te verliezen. “U spreekt nu met de centrale meldkamer. Ik verbind u direct door met de meldkamer van de Kustwacht, zij gaan u verder helpen” zegt hij met een kordate, maar geruststellende stem.

Machteld heeft vandaag dienst bij de meldkamer van de Kustwacht, inmiddels heeft ze het verhaal over de stilligende surfer van Betsie gehoord. Vaak is het moeilijk om van een afstand te beoordelen of er echt iets aan de hand is. Het protocol schrijft voor om onmiddellijk actie te ondernemen. Dat wil zeggen: in elk geval de reddingsboot van de KNRM te alarmeren en bij twijfel ook de reddingshelikopter. “Maar is de urgentie groot genoeg?” vraagt Machteld zich af.

Machteld twijfelt geen moment, tijd is kostbaar. Haar muis vliegt over het computerscherm, snel voert ze de geschatte locatie in. Een kaart verschijnt op het scherm, de locatie lijkt goed in het systeem te staan. ‘Verzend opdracht naar drone’ verschijnt er rechtsonder in beeld. Met een muisklik wordt de opdracht verzonden naar een automatische drone in de buurt. Het telefoontje met de melding is twee minuten geleden binnengekomen op de meldkamer, inmiddels is de drone al opgestegen en onderweg naar zijn bestemming.

De drone biedt overzicht

“Live videobeeld binnen enkele seconden,” valt te lezen op het scherm van Machteld. Het scherm toont de duinen die langzaam overgaan in het witte schuim van de golven. Het beeld is haarscherp; elke beweging van het water lijkt bijna tastbaar. Een slim algoritme in de drone herkent automatisch personen op of in het water, waardoor het zoeken op water veel efficiënter en eenvoudiger wordt.

“Daar is hij,” zegt collega Linda met een gespannen stem terwijl de drone de surfer lokaliseert en zijn exacte positie op het scherm weergeeft. De man ligt nog steeds stil in het water. “Zoom in,” roept Machteld. Het beeld verscherpt. Geen beweging.

Een stilte valt in de meldkamer. “We moeten nu snel gaan schakelen,” zegt Linda terwijl zij naar de kaart van het strand kijkt. Machteld staat op het punt om de vrijwilligers van de KNRM op te roepen via hun piepers. Maar dan beweegt iets op het scherm. Een lichte trilling.

“Zoom nog verder in!”, zegt Linda. Haar stem trilt van de spanning. De mast van de surfer komt langzaam overeind. Ineens trekt hij met vaardige handen zijn zeil omhoog en springt behendig op zijn plank. Even lijkt hij naar de lucht te kijken, alsof hij de drone opmerkt. Vervolgens vaart hij vrolijk verder; een sierlijke bocht makend in het water.

In de meldkamer is de opluchting van collega’s te voelen. “Vals alarm,” mompelt Machteld, terwijl ze de drone naar zijn basis terugroept. Linda glimlacht en zegt tegen Machteld: “We hebben binnen een paar minuten duidelijkheid gekregen over de situatie ter plaatse zonder een volledige reddingsoperatie op te starten. Dit is precies waarom we gebruik maken van deze automatische drone.”

Machteld belt meteen Betsie op: “Mevrouw, alles is in orde met de surfer. Hartelijk dank voor uw oplettendheid.” Terwijl Machteld de telefoon ophangt, kijkt Linda nog eens naar het beeld van de lachende surfer en denkt hardop: “Soms kan technologie een groot verschil maken en een hoop tijd en zorgen besparen.” “Maar als het wel nodig was, waren we nu direct in actie gekomen,” vult Machteld haar aan.

Je las een fictief verhaal,

maar dit wordt werkelijkheid.

Bovenstaand verhaal toont één van de vele mogelijkheden die drones voor de Kustwacht bieden. Het laat zien hoe een automatische drone vanuit de meldkamer binnen enkele minuten de surfer lokaliseert en inzicht geeft in de situatie op het water. Dit maakt het mogelijk om hulp doelgericht en efficiënt in te zetten, zonder onnodige verwarring. Daarnaast worden door het snelle overzichtsbeeld onnodige uitrukken voorkomen.

Meer weten over Drone2Go?

We werken aan een gezamelijk netwerk van drones.