Verhaal - Brandweer

Maakt de meerwaarde van Drone2Go duidelijk

Het verhaal van de Brandweer

Onderstaand verhaal gaat over het gebruik van het toekomstige Drone2Go-netwerk. De brandweer wordt opgeroepen om een auto te blussen in een parkeergarage. Een drone wordt ingezet om de verkenning uit te voeren. Door deze duidelijke informatie en dat uit andere systemen, weet de brandweer wat de beste aanpak is en kan de brand doelgericht en efficiënt worden geblust.

Lees het verhaal hieronder ⬇

Op afstand bestuurde drone helpt de brandweer om doelgericht te blussen

Het is een doordeweekse avond net na vijven. Samir fietst rustig naar huis na een lange werkdag. Een scherpe brandlucht dringt zijn neus binnen. Hij remt af en kijkt om zich heen. Hij ziet rook komen uit een parkeergarage verderop.

Samirs hart bonkt in zijn borst. Hij springt van zijn fiets, zet hem snel tegen een lantaarnpaal en rent richting de garage. Net op dat moment komt de overbuurvrouw naar buiten gerend, haar gezicht vol bezorgdheid. “Zie je dat?!” roept ze, wijzend naar de rook. Samir knikt en loopt naar de ingang van de garage.

De rook prikt in Samirs ogen. Hij probeert naar binnen te kijken, maar het zicht is slecht. Dan ziet hij het: onder een auto slaan de vlammen al fel om zich heen. “Bel 112!”, roept hij naar een klein groepje mensen dat inmiddels ook is komen aanlopen.

Eén van de omstanders grijpt zijn telefoon en belt de meldkamer. “Wat is het adres van het noodgeval en wat is er aan de hand?” vraagt een kalme stem aan de andere kant van de lijn. “Een auto in brand, in een parkeergarage. Het vuur breidt zich uit!”, zegt de melder gejaagd. Samir hoort hem praten en voelt de spanning toenemen. Een parkeergarage is een tikkende tijdbom met al die voertuigen zo dicht op elkaar.

Inzet beslishulp verzamelen informatie

In de meldkamer schakelt Leila, een ervaren centralist, snel. “We hebben meer informatie nodig,” zegt ze tegen haar team. “Gebruik de beslishulp.” Terwijl ze spreekt, vult het systeem het scherm met relevante informatie. Door simpelweg de locatie in te voeren, geeft de beslishulp informatie over het bouwjaar van het pand en toont het systeem direct aan dat het om een oud pand gaat zonder ventilatie. Het staat in een drukke buurt, met veel omwonenden.

“We kunnen onze brandweermensen niet zo naar binnen sturen,” merkt meldkamercollega Doris op. “We moeten het slim aanpakken.” Leila knikt en besluit een drone uit een box te sturen om de situatie snel in kaart te brengen en op afstand te bekijken. Met een druk op de knop vertrekt de op afstand bestuurde drone, die in een mum van tijd de meldkamer zal voorzien van livebeelden.

Ondertussen geven omstanders het kenteken van de brandende auto door aan de meldkamer. De beslishulptool in de meldkamer kan hiermee direct zien dat het om een elektrische auto gaat. Ook geeft het systeem extra informatie over de specifieke blusmethodes voor dit voertuig. Elke seconde telt, want elektrische voertuigen zijn lastig te blussen.

Drone in actie

Nog geen drie minuten later is de drone al gearriveerd. In de meldkamer ontstaat meer zicht op de situatie ter plaatse door de livebeelden die de drone doorstuurt. Op een van de beelden is te zien hoe dikke rook zich verspreidt richting een drukke winkelstraat. De centralist informeert de politiemeldkamer dat het om een drukke winkelstraat gaat, zodat zij extra politie-eenheden ter plaatse kunnen sturen. De warmtebeeldcamera toont bovendien een tweede brandhaard aan, die zich verderop in de garage bevindt.

“Daar lijkt ook een brandhaard te zijn. Neem ook deze gegevens op in de beslishulp,” zegt Leila op een duidelijke toon. Ze geeft deze informatie door aan de aanrijdende brandweereenheden.

Aan de hand van deze informatie komt de beslishulp met een advies: inzet van meerdere brandweereenheden en inzet van politie en ambulance is noodzakelijk. Daarnaast wordt geadviseerd om een blusrobot in te zetten, omdat het te gevaarlijk is om het brandweerteam de garage in te sturen. Omdat het om een elektrische auto gaat, is het advies ook om een dompelcontainer en/of een UHD-team ter plaatse te laten komen.

Inmiddels is het brandweerteam onderweg. De bevelvoerder bekijkt in de brandweerwagen de livebeelden die de meldkamer heeft doorgestuurd. Hij analyseert de beelden en bereidt een strategie voor. Zodra de brandweerwagens ter plaatse zijn, kan men direct aan de slag. De politie is inmiddels begonnen met het afzetten van de omgeving, zodat nieuwsgierige omstanders op afstand worden gehouden.

Met de blus- en verkenningsrobot verkent het brandweerteam de garage. De drone lokaliseert de brandende auto, en met behulp van de blusrobot wordt de tweede brandhaard geblust voordat het vuur zich verder uitbreidt. Het blijkt te gaan om een jerrycan die ook vlam heeft gevat. Na een half uur is de situatie onder controle. De bevelvoerder informeert de medewerkers in de meldkamer en meldt dat het risico op herontsteking laag is en dat het sein ‘brand meester’ gegeven kan worden.

De bevelvoerder is zichtbaar tevreden nu de brand onder controle is. Tegen een van de leden van zijn team zegt hij: “Door de duidelijke informatie vanuit de meldkamer wisten we precies wat ons te wachten stond. De beslishulp heeft de meldkamer voorzien van informatie en adviezen. De meldkamer kon dit vervolgens aan de brandweereenheden doorgeven, en dit heeft ons geholpen snel en effectief te handelen.”

Leila, die vanuit de meldkamer het snelle handelen van de brandweer op afstand volgt, haalt opgelucht adem. Dankzij het duidelijke overzichtsbeeld en het warmtebeeld van de drone, en de gegevens van de blusrobot, kon de brand snel en gericht worden geblust.

Je las een fictief verhaal,

maar dit wordt werkelijkheid.

Het bovenstaande verhaal toont aan hoe een drone uit een box (als eerste verkenner) een doorslaggevende rol speelt bij het blussen van een brand. Binnen enkele minuten geeft hij een overzicht van de situatie, waardoor de meldkamer snel de juiste middelen en strategie kan bepalen. Dit bespaart kostbare tijd en helpt om de brand gerichter te blussen. De drone draagt actief bij aan het vergroten van de veiligheid van het brandweerteam en de hulpverlening ter plaatse.

Meer weten over Drone2Go?

We werken aan een gezamelijk netwerk van drones.