Onderstaand verhaal gaat over het gebruik van het toekomstige Drone2Go-netwerk. In het verhaal zijn drugssmokkelaars actief in de haven. Door het gebruik van automatische drones kan de Douane beter handhaven op illegale activiteiten en kunnen de uithalers snel worden opgepakt.
Het is een rustige avond, schepen liggen stil in het water, hun lichten weerkaatsen langzaam op het oppervlak. Een medewerker bij de Douane heeft zojuist een automatische drone de opdracht gegeven om het havengebied te controleren op verdachte situaties. De drone doorkruist inmiddels het luchtruim, zoekend naar verdachte activiteiten in de chaos van containers en vrachtwagens.
Dan gebeurt er iets onverwachts. Drie figuren, volledig in het zwart gekleed, bevinden zich tussen de enorme containers. Ze waren niet te zien voor het blote oog, maar dankzij de warmtebeeldcamera van de drone worden ze duidelijk opgemerkt. De mannen lijken zenuwachtig, ze bewegen zich gehaast. De drone heeft een slim algoritme aan boord, die de drie mensen automatisch als potentieel verdacht markeert. Direct wordt er een signaal gestuurd naar de meldkamer van de Douane.
Meldkamer Douane schaalt op
De medewerker controleert de ontvangen beelden en ziet direct dat het gaat om een verdachte situatie: “We hebben drie verdachte individuen tussen de containers bij Pier 23. We vermoeden een uithalen. Blokkeer de directe omgeving van Pier 23,” spreekt de medewerker van de meldkamer op gebruikelijke toon middels portofoon.
De drone blijft boven de omgeving van Pier 23 zweven, waarmee onzichtbare ogen het gebied van bovenaf in de gaten blijven houden. Met de drie figuren strak in het camerabeeld van de drone.
De Officier van Dienst van de Douane (OVDD) schakelt snel de bewapende douaniers in, die vanavond werkzaam zijn. Snelheid van handelen is immers in deze situatie van cruciaal belang, ook al om te voorkomen dat de drie verdachte mannen kunnen ontsnappen naar een verder gelegen deel van de containerterminal.
De meldkamer van de Douane, Officier van Dienst en de bewapende douaniers buiten krijgen inmiddels ook de live camerabeelden van de drone binnen. Na het kort bestuderen van de beelden is duidelijk dat het echt om drie mannelijke uithalers gaat die twee tassen bij zich hebben. Door de Douane wordt de containerstack (op elkaar gestapelde containers) vervolgens afgezet. Omdat je vooraf niet weet hoe gevaarlijk ze zijn, wordt het Team Bijzondere Bijstand (TBB) ook opgeroepen. Dit is een speciaal douaneteam dat getraind is voor de meest risicovolle en complexe situaties.
“Het TBB is onderweg,” geeft de medewerker van de meldkamer door aan Henk, de Officier van Dienst van de Douane. “Met de dronebeelden die ik zojuist heb doorgestuurd naar de teamleider van het TBB heeft het team de middelen en de expertise om de situatie grondig aan te pakken.”
Het TBB arriveert snel op de plaats delict en begint direct met voorbereidingen om de containerstack in te gaan. “De drie mannen kunnen nu niet meer ontsnappen,” mompelt Bas, de teamleider. Dankzij de drone met het warmtebeeld kunnen ze de positie van de verdachte mannen goed achterhalen.
De teamleider van het TBB kijkt live mee met de beelden van de drone en geeft hierdoor gerichte aanwijzingen aan TBB-collega’s. Het TBB-team loopt tussen de containers naar de gelokaliseerde drie verdachte personen. Het TBB is goed voorbereid. Teamleider Bas weet dat de uithalers vaak gebruik maken van het complexe labyrint van containers om zich te verstoppen. Maar het is een kwestie van tijd voordat ze bij de verdachten zijn. Na enkele spannende minuten is het zover. Teamleider Bas spreekt één van de mannen aan met de woorden: “U bent aangehouden.” Binnen enkele minuten de andere twee verdachten mannen aangehouden. Ook worden twee tassen met vermoedelijke drugs in beslag genomen.
Henk, de Officier van Dienst van de Douane, geeft zijn collega de opdracht om de drie verdachte mannen af te voeren. In no time worden de bedrijfsactiviteiten in de omgeving van Pier 23 weer opgestart. Dankzij de automatische drone is de Douane gestuit op uithalers die anders waarschijnlijk niet hadden waargenomen. De extra paar ogen van de drone zijn onmisbaar geworden voor het werk van de douaniers, de Zeehavenpolitie en het TBB van de Douane.
Deze user story toont aan dat met de inzet van een automatische drone, die is voorzien van een camera, snel illegale of verdachte situaties gesignaleerd kunnen worden in het havengebied. De drone is dat extra paar ogen van de douaniers in de lucht. Met behulp van een drone kunnen bijvoorbeeld uithalers op een snelle, efficiënte en effectieve manier worden gesignaleerd en vervolgens worden gearresteerd. Ook wordt door de inzet van de drone het oponthoud van bedrijfsactiviteiten tot het minimale beperkt. Door de automatische drone in te zetten als hulpmiddel draagt de douane bij aan bij bestrijding van ondermijnende criminaliteit en de bescherming van Nederland tegen de georganiseerde misdaad. In de haven en andere gebieden binnen Nederland wordt het douanetoezicht versterkt door de inzet van drones ter bescherming van de Nederlandse en EU-maatschappij.
Smart Patrol is het innovatieprogramma Water en Scheepvaart binnen Rijkswaterstaat.
© 2025 Smart Patrol, een onderdeel van VWM