Nieuws

Goed op de hoogte

Drone2Go: volgend jaar testen op locaties door heel Nederland

Vanaf Stellendam gaan we in 2025 met een automatische drone vliegen boven de Noordzee

Drone2Go heeft de afgelopen twee jaar toegewerkt naar praktijktesten door heel Nederland. We blijven niet in het papierwerk hangen, maar starten volgend jaar met verschillende praktijklocaties. Op meerdere plekken in Nederland voeren we samen met onze partners testen uit met drones die automatisch kunnen vliegen. Zo doen we praktijkervaring op en onderzoeken we welke regelgeving daarbij komt kijken.

Een succesvol drone-netwerk vraagt meer dan alleen techniek

In het Drone2Go-project werken diverse overheidsorganisaties samen aan een landelijk dekkend netwerk van drones, die gebruikt kunnen worden door verschillende partners. Voor een goed functionerend netwerk van drones is niet alleen betrouwbare techniek, maar ook heldere en verantwoorde regelgeving nodig. Onder de noemer ‘compliance’ onderzoeken we binnen het project hoe we aan alle regels kunnen voldoen. Bijvoorbeeld rondom het veilige en verantwoorde datadelen. Daarnaast kijken we hoe dit netwerk kunnen vormgeven binnen bestaande wetgeving, of waar nodig met nieuwe regels.

De schop in de grond

Tijdens onze laatste bijeenkomst hebben techneuten, juristen (experts op het gebied van regelgeving) en privacy adviseurs besproken wat er bij komt kijken om een proef op de Noordzee uit te voeren. Tijdens de middag werd antwoord gezocht op de vraag: Wat is er nodig om te vliegen boven de Noordzee en data te delen met verschillende partners? ‘We hebben het vooral gehad over de regels waarmee we tijdens het vliegen rekening moeten houden,’ vertelt Marcel Donker, verantwoordelijke voor compliance bij Drone2Go. ‘We willen bijvoorbeeld niet dat dronebeelden van de politie ook direct worden gedeeld met Rijkswaterstaat’.

Uit de sessie bleek die middag dat goede samenwerking noodzakelijk is, en dat een praktische aanpak centraal moet staan. Daarnaast werd vanuit de juristen aangegeven dat Drone2Go in de toekomst het beste een zelfstandige organisatie kan worden. Zo kan een veilige en verantwoorde organisatiestructuur worden opgezet.

Dirk-Jan Julius (ILT) sloot de middag af met de woorden: “Als je een gat wilt graven, moet je beginnen met een schop in de grond te zetten.” Hiermee benadrukte hij het belang van praktijkgerichte testen om vooruitgang te boeken.

Wil je weten wat we in het afgelopen jaar allemaal hebben bereikt met ‘compliance’? Lees dan ons nieuwsbericht; Regels en wetgeving voor het Drone2Go netwerk steeds duidelijker.

Na praktijktesten in Nijmegen, klaar voor de volgende stap

‘We volgen de roadmap van Drone2Go en starten in 2025 met praktijktesten op verschillende locaties in Nederland. Deze tests voeren we samen met onze partners uit, waarbij we onderzoeken hoe één drone door meerdere partners kan worden gebruikt. De proeven gebruiken we om de te kijken wat er mogelijk is met de bestaande techniek en regelgeving.

De resultaten van onze proeven dragen bij aan het verbeteren van de techniek en de ontwikkeling van verantwoorde en uitvoerbare wetgeving, die nodig is voor een landelijk dekkend dronenetwerk,’ legt Marcel uit.

Geplande praktijkproeven

Dit jaar zijn onze partners, de brandweer en de politie, gestart met proefvluchten waarbij drones automatisch vliegen. De brandweer test een drone die bijvoorbeeld automatisch natuurbranden kan detecteren, terwijl de politie een drone test die automatisch naar een incident kan vliegen om de meldkamer van overzichtsbeelden te voorzien. Vanuit Drone2Go willen we in 2025 starten met gezamenlijke praktijktesten. Zodra de vergunningen hiervoor verleend zijn, starten we als eerste met een praktijkproef in Den Helder en een proef in Stellendam.

‘In Den Helder testen we samen met de provincie Noord-Holland en het Nationaal Dataportaal Wegverkeer. We onderzoeken hoe een automatische drone kan worden ingezet bij bijvoorbeeld verkeersdrukte of incidenten,’ vertelt Ariea Vermeulen, trekker van Drone2Go.

In Stellendam gaan we ook met een automatisch vliegende drone testen. Vanaf deze locatie vliegen we over de Noordzee. We onderzoeken bijvoorbeeld hoe stabiel de verbindingen boven zee zijn en hoe zoute lucht de techniek beïnvloedt.

Hoe verder

‘Met deze praktijktesten gaan we voor het eerst ervaren hoe we één automatische drone door meerdere partijen gebruikt kan worden. Dit gaat ons waardevolle inzichten geven en is een mooie stap richting ons doel van een gezamenlijk netwerk van drones voor meerdere partijen’ zegt Ariea.

Meer informatie over de proeflocaties en wat we precies gaan testen, delen we de aankomende tijd. Op de hoogte blijven? Volg dan ons innovatieprogramma Smart Patrol op LinkedIn.

Drone2Go

Over het project

Drone2Go is een innovatief samenwerkingstraject met andere first responders om de ontwikkeling van een automatische- en op afstand vliegende drone te stimuleren. Door hierin gezamenlijk op te trekken, wordt nóg meer meerwaarde gecreëerd en werken we toe naar een landelijk overheidsnetwerk van automatische drones.