Nieuws

Goed op de hoogte

Brandweer en Politie ontvangen vergunning voor testen automatische drone

NIPV test met een drone voor het detecteren van natuurbranden Foto: Avy

Partners van Drone2Go: Brandweer, Nederlands Instituut Publieke Veiligheid (NIPV) en de Politie Nederland ontvingen onlangs een vergunning van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT), om automatische drones te testen. Dit is een belangrijke stap richting het doel om drones zelfstandig te laten vliegen. Met de vergunning op zak, worden testen uitgevoerd om de technologie verder te ontwikkelen en te beproeven.

Brandweer Twente test met automatische drone
Brandweer Twente vliegt regelmatig met een automatische drone vanaf de Brandweerkazerne in Glanerbrug. De drone wordt vanuit de meldkamer naar een incident gestuurd om snel een overzicht te geven van de situatie. Het gebruik van drones biedt ‘een extra paar ogen in de lucht’ waarmee de brandweermensen op de grond worden ondersteund bij incidentbestrijding. Hiermee kan gerichter en veiliger worden gewerkt.

NIPV test op de Veluwe en bij Schoorl
Sinds kort test het Nederlands Instituut Publieke Veiligheid (NIPV) ook met twee automatische drones. Het NIPV ondersteunt en adviseert de brandweer op het gebied van kennis, opleiding, en innovatie. De autonome drones vertrekken zelfstandig vanuit een dronebox en navigeren vervolgens naar een opgegeven locatie. Het NIPV voert de testen samen met het landelijk specialisme Team Digitale Verkenning (TDV) uit. De eerste dronebox staat op de Veluwe en wordt ingezet voor natuurbrandbewaking in een gebied van 50 km2. Tijdens een missie vliegt de drone vanaf brandweerkazerne Otterlo over een vastgestelde route. De tweede dronebox staat in de duinen bij Schoorl. Op deze plek wordt onderzocht hoe automatische drones kunnen helpen bij het bestrijden van branden in natuurgebieden.

Testgebied politie bij Twente

Ook Politie Nederland heeft een vergunning ontvangen om testen uit te voeren met automatisch vliegende drones. Het doel van de proef is om de meldkamer bij noodsituaties sneller te voorzien van een situatiebeeld om zo beter de juiste hulpverlening te kunnen sturen.

Er wordt gevlogen in een gebied van zes vierkante kilometer, bij de voormalige vliegbasis Twente. De drone vliegt automatisch, maar een gediplomeerd piloot houdt de vlucht in de gaten en kan indien nodig ingrijpen. De drone mag inzet worden voor daadwerkelijke hulpverlening, maar hierbij moet hij wel vliegen binnen het zicht van de politiecollega’s. De drone kan op deze manier bijvoorbeeld ingezet worden bij zoekacties naar vermiste personen.

Techniek verder brengen en aandacht voor privacy

We weten inmiddels dat drones grote maatschappelijke meerwaarde kunnen bieden. De proeven helpen ons de uitdagingen en risico’s in kaart te brengen. Stap voor stap werken we aan de techniek en de benodigde wet- en regelgeving. Hierbij is veel aandacht voor de privacy van de burger. Integer omgaan met privacy is een pre voor al onze partners.

Verder lezen?

  • Lees meer over proef van de Brandweer in Twente
  • Lees meer over de proef van de NIPV op de Veluwe
  • Lees meer over de Proef van Politie Nederland