Nieuws

Goed op de hoogte

Test techniek AIS-tekstberichten succesvol

Vanuit Lelystad wordt een AIS-tekstbericht verstuurd

Smart Patrol heeft eind mei een succesvolle proef uitgevoerd met het versturen van lokale vaarweginformatie via AIS-berichten. Tijdens de proef zijn er gelijktijdig meerdere AIS-antennes gebruikt om berichten te versturen over de gehele vaarweg Lemmer-Delfzijl. De berichten verschenen zonder aanpassingen, direct op de kaartensystemen (ECDIS) van de schippers. De werking van de techniek is hiermee aangetoond.

AIS-tekstberichten

Smart Patrol experimenteert met het versturen van AIS-tekstberichten met lokale actuele en urgente vaarweginformatie. Hiervoor wordt gebruikgemaakt van het bestaande AIS-netwerk. De berichten verschijnen direct op het digitale kaartensysteem (ECDIS) van de schippers, zonder dat zij in hun reis rekening kunnen houden met deze informatie. Het kan effectief zijn om urgente informatie digitaal in plaats van als gesproken bericht per marifoon te delen, bijvoorbeeld omdat het marifoonbereik beperkt is. In het tekstbericht kan informatie worden gedeeld over een onverwachte stremming of een uitzonderlijke waterstand op het traject.

Test met meerdere basestations

Tijdens de test in mei is onderzocht of met de verzend-software berichten kunnen worden verstuurd naar verschillende AIS-antennes langs de vaarweg Lemmer Delfzijl. De resultaten laten zien dat het mogelijk is om vanuit Lelystad, schippers op de gehele vaarweg te informeren door middel van de berichten. Hiermee is aangetoond dat AIS-berichten een oplossing bieden voor vaarwegen die buiten het marifoonbereik van de Centrale Meldpost IJsselmeer liggen.

Systeem verbeterd na eerdere testen

In aanloop naar de test in mei zijn vooraf verschillende onderdelen getest en verbeterd. Uit deze testen kwam bijvoorbeeld naar voren dat berichten bij sommige schippers niet juist werd getoond. In samenwerking met ECDIS-leveranciers zijn hiervoor softwareverbeteringen doorgevoerd.

Vervolgstappen

Momenteel wordt onderzocht of er een test kan plaatsvinden met verbeterde verzendsoftware. Hiermee kan gedurende een langere periode echte informatie als AIS-bericht verstuurd worden naar vaarweggebruikers op de vaarweg Lemmer-Delfzijl. Naast de verzendsoftware wordt onderzocht hoe de weergave van berichten op de verschillende kaartsystemen geüniformeerd en verbeterd kan worden. Ook dit is noodzakelijk voor een grotere uitrol. De resultaten en inzichten uit de vervolgproef gaan duidelijk maken of AIS-berichten van meerwaarde zijn. Daarop wordt besloten het systeem uit te rollen, of niet.

Vaarweginformatie via AIS

Over het project

In dit project wordt onderzocht of het mogelijk is om digitale berichten te versturen via het bestaande AIS netwerk. Met deze berichten kan actuele en urgente vaarweginformatie als digitaal bericht worden doorgegeven aan de scheepvaart. De berichten verschijnen direct op het digitale kaartensysteem (ECDIS) van de schippers, zonder dat zij aan boord wijzigingen hoeven aan te brengen.