Ga naar de inhoud

Nieuws

Goed op de hoogte

Start proef met drones voor snelle afhandeling van incidenten op weg en water

Een drone geeft een goed overzicht van een ongeval op de weg, beeld ter illustratie.

Provincie Noord-Holland gaat samen met Rijkswaterstaat en het Nationaal Dataportaal Wegverkeer een proef uitvoeren met drones. Tijdens de testen onderzoeken we of een drone kan ondersteunen bij een pech- of ongeval op de (vaar)weg. Het idee is dat een drone de situatie vanuit de lucht goed kan overzien, waardoor we het ook sneller en beter kunnen oplossen. De proef vindt plaats bij de Kooybrug in Den Helder en loopt vanaf 8 juli tot en met april 2026.

Proef in Den Helder

Tijdens de proef bij de Kooybrug wordt er gekeken naar de voordelen en de kosten van het inzetten van drones, het op afstand besturen ervan en of de data waardevol is voor bijvoorbeeld de verkeersdiensten zoals Google Maps en TomTom. In navigatiesystemen verschijnt dan sneller informatie over het incident en bijvoorbeeld rijbaanafsluitingen en files. Deze innovatie draagt bij aan de verkeersveiligheid en bereikbaarheid van Noord-Holland.

Op afstand bestuurde drone

In de eerste maanden (juli tot september) wordt de drone bestuurd door een dronepiloot in de buurt. Als dat goed verloopt, is de volgende stap het op afstand besturen van de drone, buiten het zicht van de piloot. Dit wordt Beyond Visual Line of Sight (BVLOS) genoemd. Een speciaal opgeleide en gecertificeerde dronepiloot voert de vlucht uit.

Voor Rijkswaterstaat is het testen met op afstand bestuurde drones van grote meerwaarde. We gebruiken nu ook al veel drones; deze worden bestuurd door een piloot in de buurt. In aanvulling daarop werken we in het project Drone2Go aan de inzet van op afstand bestuurde drones, die vliegen buiten het zicht van de piloot. Daarmee verwachten we incidenten en problemen nog sneller en effectiever in kaart te brengen, waardoor we die ook sneller en beter kunnen oplossen. De Kooybrug is één van de locaties waar we dit gaan testen in de praktijk.

Hoe werkt het?

Tijdens de testperiode vinden proefvluchten plaats rondom het kruispunt van de Kooybrug. Dat gebeurt met name op werkdagen en niet in de nacht. Om goed te kunnen testen worden situaties nagebootst. Denk aan een pechgeval op de vluchtstrook of verloren materiaal in de berm of het water. Het idee is dat bij een melding van een incident de drone heen vliegt.

Met beelden vanuit de lucht kan de verkeerscentrale direct inschatten wat nodig is om het incident af te handelen. Denk aan het oproepen van een ambulance, of een wegdekreiniger als er bijvoorbeeld olie op de weg ligt. De verwachting is dat door de dronebeelden sneller de juiste hulp geboden kan worden. Als de proef goed verloopt, kan de drone ook ingezet worden bij echte incidenten.

Omgeving en privacy

Bewoners en bedrijven in de buurt waar de drone gaat vliegen ontvangen een brief met informatie. Het veilig en verantwoord inzetten van drones staat voorop. Vragen over privacy en de beelden die de drones maken zijn begrijpelijk. De provincie en haar partners/leveranciers gaan hier uiterst zorgvuldig mee om. Zo vliegt de drone zo min mogelijk over huizen en bedrijven. De dronebeelden van de weg of vaarweg worden alleen gebruikt om ervan te leren of om het incident zo snel mogelijk op te lossen.

Meer informatie

Met vragen over deze pilot kunnen weggebruikers en omwonenden contact opnemen met het servicepunt van de provincie: 0800-0200 600 (gratis) of per mail: servicepunt@noord-holland.nl. De droneproef is ook te vinden op de website van de provincie.

Drone2Go

Over het project

Met het project Drone2Go bundelen we onze krachten en werken we met zeven overheidspartijen aan de professionalisering van drones in Nederland. Samen werken we aan de techniek en verantwoorde wet- en regelgeving om op afstand bestuurde drones de komende jaren mogelijk te maken. Ons uiteindelijke doel is een gezamenlijk netwerk van op afstand bediende drones. Hierdoor kunnen we nog slagvaardiger optreden bij ongevallen, incidenten of overtredingen.

Nieuwsbrief ontvangen?