Nieuws

Goed op de hoogte

Nederdrone voert succesvolle vlucht uit boven de Waal

Op woensdag 2 juni jl. heeft TU-Delft met een prototype van de Nederdrone een succesvolle vlucht over grotere afstand uitgevoerd over het testtracé van Rijkswaterstaat op en langs de Waal bij Nijmegen. De beproeving vond plaats  tijdens een demonstratie dag georganiseerd door het drone-projectteam van het Ministerie van Infrastructuur & Waterstaat. Het Ministerie treedt tezamen met Kustwacht Nederland, KNRM en de Koninklijke Marine op als launching customer van het zogeheten Nederdrone Initiatief.

De maritieme Nederdrone: een technische doorbraak op waterstof

Voor kleinere vliegende drones op zee bestaan er vele uitdagingen, zoals wind, zout water en bewegende schepen als landingsbaan. Daarom heeft een aantal maritieme partners de handen ineengeslagen om samen met het Micro Air Vehicle Lab (MAVLab) van TU Delft een ‘zeewaardige’ drone te ontwikkelen. Het Nederdrone Initiatief was geboren. Inmiddels zijn de eerste vluchten met de Nederdrone op volle zee succesvol uitgevoerd. En heel bijzonder: de Nederdrone vloog meer dan drie uur op waterstof! ‘Een heuse technische doorbraak’ aldus projectleider KLTZ Dr. Pieter Blank die als senior innovator werkzaam is bij de Koninklijke Marine. ‘Met een jong team van enthousiaste  technische professionals zijn we al explorerend aan de slag gegaan. We voelen ons de luchtvaartpioniers van de 21e eeuw. Er volgt nog veel moois!’

Voor de testvlucht over het testtracé van Rijkswaterstaat langs de Waal werd door de modulaire drone gebruikt gemaakt van een voortstuwing met batterij-technologie. Projectleider Ariea Vermeulen van Rijkswaterstaat toonde zich opgetogen: ‘Voor de bewaking van de veiligheid is het van belang om bij een incident zo snel mogelijk een goed overzicht van de situatie te krijgen. Een relatief kleine maar wel robuuste drone kan daarbij goed van pas komen.’       

Tijdens de demonstratie waren afgevaardigden van diverse (semi)-overheidsorganisaties aanwezig. Veel interesse was er voor de mogelijkheden die een langdurig opererende drone kan hebben voor het uitvoeren van inspectie-activiteiten. ‘Als launching customers  proberen we het productieproces voor maritieme drones in gang te zetten. Het zou toch mooi zijn als we als maritieme natie er over een paar jaar een prachtige loot bij hebben?!’, aldus de gedreven Blank.   

Bron: TU Delft

Drone2Go

Over het project

Drone2Go is een innovatief samenwerkingstraject met andere first responders om de ontwikkeling van een automatische- en op afstand vliegende drone te stimuleren. Door hierin gezamenlijk op te trekken, wordt nóg meer meerwaarde gecreëerd en werken we toe naar een landelijk overheidsnetwerk van automatische drones.