Smart Patrol

Nieuwsbericht

Goed op de hoogte

Inzet studententeam helpt veiligheid verbeteren bij Krammersluizen

De Volkeraksluizen Beeld: Rijkswaterstaat

De visrijke voorhaven van de Krammersluizen trekt sportvissers aan, maar dit kan onveilige situaties opleveren tussen sportvissers en vrachtschepen. Twee studenten hebben samen met Sportvisserij Zuidwest Nederland, lokale sportvissers en Rijkswaterstaat een doeltreffende actie bedacht  die de veiligheid verbetert. Een aanpassing in VISplanner zorgt ervoor dat het gebied bij de Krammersluis niet meer als vislocatie wordt aangemerkt.

Onveilige situatie

Het Volkerak staat te boek als één van de beste viswateren van Europa en is daarom een geliefd water voor veel sportvissers. In de buurt van de Krammersluizen kan het echter erg gevaarlijk zijn met de vrachtschepen die hier uit de sluis komen, vertelt sportvisser Sjoerd Beljaars van de roofvis community Roofmeister.

Jaarlijks passeren er zo’n 90.000 binnenvaart- en recreatieschepen de Krammersluizen. Vrachtschepen hebben grote dode hoeken en kunnen niet snel stoppen. Sportvissers zijn zich hier niet altijd van bewust en zitten regelmatig in de dode hoek van het schip. Ook op de radar ziet de schipper deze kleine bootjes nauwelijks. Een aanvaring is hierdoor gevaarlijk dichtbij.

Rijkswaterstaat operators die werken bij de bediening van de Krammersluizen worden hierop aangesproken door de beroepsvaart, maar konden er weinig aan doen. Sportvissers mogen volgens de regels vissen bij de oostelijke monding van de voorhavens, zolang ze niet voor anker liggen. Rijkswaterstaat werkt samen met handhavende partners aan nieuwe regels, maar dat kost tijd.

Studenten van DOK RWS

In augustus begonnen de studenten Nils Zakee en Sarah Hopwood aan het vraagstuk bij de Krammersluizen, op verzoek van het innovatieprogramma Smart Patrol. De studenten zijn onderdeel van DOK RWS, een innovatie-lab vol jong talent. Ze dragen bij aan relevante vraagstukken door te experimenteren en te leren over de aanpak van verschillende opgaven.

VISplanner markeert het gebied als visgebied

Om gezamenlijk de veiligheid bij de Krammersluizen te verbeteren is er een werksessie georganiseerd met Sportvisserij Zuidwest Nederland, lokale sportvissers en Rijkswaterstaat. Tijdens het gesprek kwam al snel naar voren dat VISplanner -een kaart die door sportvissers wordt gebruikt waarop staat waar wel/niet mag worden gevist- het onveilige gebied bij de krammersluis als visgebied markeert. De partijen waren het er unaniem over eens dat dit gebied niet als visgebied aangeven mag worden. ‘Ondanks dat het een populaire visstek is, is het risico op ongelukken met mogelijke fatale gevolgen veel te groot.’ zegt André Akkermans van Sportvisserij Zuidwest Nederland.

Oplossing: aanpassing VISplanner en melding centrale melddienst

De Sportvisserij heeft het visgebied rondom de krammersluizen aangemerkt als visverbod-gebied in de VISplanner. Het gebied loopt vanaf de 2 boeien tot in de voorhaven. Daarnaast is afgesproken dat de operators van Rijkswaterstaat illegale visserij in het gebied nu gaan melden bij de centrale melddienst van de sportvisserij. De sportvisserij kan op zijn beurt boa’s naar de locatie sturen om handhavend op te treden. Om het aangepaste visgebied onder de aandacht te brengen bij de sportvissers, ligt er het plan om borden te plaatsen op de pieren en informatieborden bij de trailerhellingen.

We maken het voor sportvissers en de beroepsvaart een stuk veiliger door het vissen in dit gebied te verbieden. Door samen te kijken naar de mogelijkheden, om elke vorm van veiligheid te garanderen, kunnen we samen gebruik blijven maken van een mooi stuk water. Door de uitvaart route af te sluiten houden we het veilig voor iedereen en er blijven alsnog veel andere goede vislocaties op het Volkerak over, zegt roofvis-YouTuber Evert Oostdam.

Het gebied waar nu niet meer gevist mag worden bij de Krammersluizen  Beeld: Rijkswaterstaat

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang 4x per jaar onze nieuwsbrief

Gerelateerd nieuws