Nieuws

Goed op de hoogte

Innovatieprijs voor project ‘slim dronedata delen’

Rob Broekman neem de innovatieprijs in ontvangst

Het project ‘Slim Drone Data Delen’ van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is bekroond met een innovatieprijs. Het project maakt het mogelijk om data en dronevluchten te delen met partners. Zo ontstaat een gezamenlijk platform met vluchtdata en beelddata uit het verleden, het heden en de toekomst.

Waardevol platform

Het initiatief van de NVWA maakt het mogelijk om geplande en eerder uitgevoerde dronevluchten op te slaan. Hierdoor wordt duidelijk waar en door welke organisatie, nu of in de toekomst met een drone wordt gevlogen. Ook het ruwe (beeld)materiaal kan binnen dit platform worden opgeslagen. Naast dronedata, kan het platform straks bijvoorbeeld ook satellietdata bewaren. Door de data van verschillende tijdsmomenten met elkaar te vergelijken, kunnen waardevolle inzichten worden verkregen.

Daarnaast zorgt het platform voor een veel slimmere en efficiëntere manier van samenwerken omdat uitgevoerde en geplande dronevluchten voor partners inzichtelijk zijn. Hierdoor wordt er gebruik gemaakt van elkaars data. De realisatie van een dergelijk platform is een onderdeel van de ambitie van het project Drone2Go. In dit overheidsproject wordt toegewerkt naar een netwerk van automatisch vliegende drones die door verschillende organisaties worden aangestuurd.

Verschillende proeven

Binnen het project Drone2Go worden momenteel testen uitgevoerd om te kijken of het platform te gebruiken is voor het onderling delen van data in het Drone2Go netwerk. Het platform heeft veel potentie, maar er zijn ook nog veel openstaande vragen. Hoe delen we bijvoorbeeld op een veilige manier de data met partners? De praktijktesten zullen bepalen of het platform op een verantwoorde manier ingezet kan worden, waarbij de privacy en veiligheid van burgers wordt gewaarborgd.

Zo test de NVWA met het platform om de biodiversiteit te monitoren. Een drone vliegt hiervoor automatisch over proefvelden en slaat dronebeelden van kruiden- en bloemenstroken op. Door het dataplatform kunnen de deelnemende partijen zoals bijvoorbeeld de waterschappen en ‘BoerenNatuur’ bij de opgehaalde data. Zij gebruiken dezelfde dronebeelden, maar dan voor andere doeleinden.

Project blijft in ontwikkeling

Het project Slim Drone Data Delen zal zich de komende jaren verder ontwikkelen. Drones zullen in de toekomst steeds zelfstandiger kunnen gaan vliegen en naast camerabeelden ook steeds meer andere sensordata kunnen verzamelen. Hiermee kan bijvoorbeeld een natuurgebied in de toekomst veel beter en nauwkeurig gemonitord worden.