
Net als in Nederland zien ook de Belgische hulpdiensten veel voordelen in drones die op afstand worden bestuurd. Telecomprovider Citymesh zet deze drones inmiddels in op 26 plekken in België. Ze ondersteunen daar dagelijks de brandweer en de politie bij uiteenlopende meldingen. Namens het project Drone2Go gingen we in België kijken. Waarom lukt het daar wél om een werkend netwerk van op afstand bestuurde drones op te zetten?
Het drone-netwerk van Citymesh
Citymesh is een Belgische telecomprovider die sinds 2018 werkt aan een netwerk van op afstand bestuurde drones. Op dit moment staan er 26 ‘droneboxen’ verspreid over het land. Vanuit drie centrale locaties worden de drones op afstand aangestuurd. Dit jaar wil Citymesh doorgroeien naar 70 locaties in België. Citymesh investeert ook in AI-technieken voor de drones. Hierdoor kunnen de drones in de toekomst bijvoorbeeld mensen herkennen, vermiste personen opsporen en zelfs aantallen mensen tellen.
Snellere hulp dankzij drones
Met op afstand bestuurde drones kunnen politie en brandweer sneller en gerichter reageren. De drones geven direct een overzicht van de situatie vanuit de lucht, nog vóórdat de eerste hulpverleners ter plaatse zijn. De livebeelden worden meteen doorgestuurd naar de meldkamer én naar de hulpdiensten die onderweg zijn. Omdat de drones vaak zo’n vier minuten eerder ter plaatse zijn dan de hulpdiensten, krijgen politie en brandweer al een goed beeld van de situatie. Op basis van die beelden kunnen ze vooraf beslissen hoeveel mensen en voertuigen nodig zijn – of juist of ze met minder hulp af kunnen.
Techniek
Voor het netwerk van drones worden hexacopters en drone-boxen van Nokia gebruikt. Deze zijn voorzien van een CE-keurmerk en een parachute, en vliegen Beyond Visual Line Of Sight (BVLOS) met een actieradius van 5 km. De drones zijn gekoppeld aan Skeydrone, een Traffic Information Service (TIS). In ongecontroleerd luchtruim maken ze afspraken met de kleine luchtvaart, inclusief kleine luchthavens en helipads. In gecontroleerd luchtruim (Antwerpen en Brussel CTR) vindt afstemming met de verkeersleiding plaats via Skeydrone. De drones beschikken niet over ADS-B, maar leveren de telemetriedata rechtstreeks aan Skeydrone, waardoor ze altijd en overal zichtbaar zijn.
Regelgeving
In België mogen de brandweer en de politie BVLOS vliegen dankzij een omzendbrief. Hierdoor is het voor deze first responders toegestaan om BVLOS te vliegen zonder een goedgekeurde Specific Operation Risk Assessment (SORA). Daarnaast beschikt Citymesh over de PDRA-G03 en is een SORA die is opgesteld voor dunbevolkt gebied onder evaluatie bij de Belgische luchtvaartautoriteit. Een SORA voor bebouwd gebied is in de maak.
Voorbeeld voor Drone2Go
België laat zien dat er veel mogelijk is met op afstand bestuurde drones, mits de regelgeving dat toelaat. Het drone-netwerk van Citymesh biedt een concreet voorbeeld van hoe ons eigen Drone2Go-netwerk er in de toekomst uit zou kunnen zien. Tegelijkertijd blijkt dat ook andere overheden en commerciële partijen in België tegen vergelijkbare uitdagingen aanlopen op het gebied van wet- en regelgeving, net zoals wij in Nederland.
De ervaringen uit België bieden waardevolle inzichten voor ons eigen project. Ze laten zien hoeveel er mogelijk wordt zodra de wetgeving het gebruik van op afstand bestuurde drones daadwerkelijk faciliteert.