Nieuws

Goed op de hoogte

Handreiking voor droneregels in Natura 2000-gebieden

Op een drukbezochte bijeenkomst hebben het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en Rijkswaterstaat een handreiking gepubliceerd voor het gebruik van drones in Natura 2000-gebieden. De handreiking moet zorgen voor meer harmonisering van de regels. Dat is belangrijk, want hoewel de inzet drones van grote meerwaarde kunnen zijn, variëren de regels per natuurgebied sterk.

Verschillende regels

Nederland telt 162 Natura-2000 gebieden. Deze beschermde natuurgebieden worden beheerd door de provincies of Rijkswaterstaat. De regelgeving om met drones boven deze gebieden te vliegen, verschillen. Beheerders hebben behoefte aan meer harmonisatie. Daarnaast is de invloed van drones op de natuur voor veel mensen onduidelijk. Men weet bijvoorbeeld niet dat het gebruik van drones voor natuurmonitoring veel beter kan zijn dan de traditionele methoden.

Handreiking met menukaart

Met de juiste regels kunnen drones niet alleen bijdragen aan de bescherming van onze natuur, maar ook aan het leveren van gezondheidszorg en andere maatschappelijke diensten. Om dit op een verantwoorde manier te doen is er een handreiking opgesteld. Rijkswaterstaat heeft hiervoor de afgelopen jaren samengewerkt met betrokken instanties. De handreiking is specifiek afgestemd op de behoeften van de beheerders in de verschillende Natura 2000-gebieden. Dit zorgt ervoor dat er per gebied de juiste maatregelen genomen kunnen worden om verstoring van de natuur te minimaliseren.

De uitkomst is een handreiking met vier standaard teksten om droneregels op te nemen. Deze ‘menukaart’ is een belangrijk hulpmiddel om te zorgen voor een uniforme aanpak bij het gebruik van drones in de beschermde natuurgebieden. Ook is er een compacte brochure gepubliceerd met de vier menukaart-uitgangspunten.

Feiten N2000-gebieden (vergroting uit de brochure)

Open dataset met regels in Natura-2000 gebieden

Het is lastig voor droneoperators om snel te achterhalen wat de regels zijn in een natuurgebied. Daarom is er een eerste opzet gemaakt voor een geactualiseerd bestand met alle gebieden en de geldende EU wet- en regelgeving.

Bestanden

Alle onderzoeken die hebben geleid tot deze inzichten zijn terug te vinden op de bestandenpagina van Drone2Go. Hier is ook de handreiking (nr. 8.2) en de menukaart (nr. 8.1) te downloaden.