Nieuws

Goed op de hoogte

Eerste sensordag van Drone2Go een waardevolle middag

Bezoekers luisteren naar Martijn Mennen

Het programma Drone2Go van Rijkswaterstaat organiseerde een dag in het teken van drones en sensoren. Ruim 120 deelnemers, bestaande uit overheid, markt en geïnteresseerden, deelden hun kennis en ervaringen. Verschillende organisaties, vertelden hoe sensoren hen ondersteunen in hun werk. Het werd al snel duidelijk dat niet alleen camera’s, maar ook veel andere sensoren nuttig kunnen zijn.

Ariea Vermeulen van Rijkswaterstaat, opende de dag en benadrukte het belang van samenwerking binnen het Drone2Go-netwerk. Dit project bundelt kennis om te komen tot een netwerk van automatische drones.

Brandweer gebruikt slimme drones

Verschillende sprekers betraden het podium om te vertellen over het gebruik van drones en sensoren binnen hun organisatie. Robbert Heinecke van de brandweer vertelde over verschillende sensoren en robots, zoals de Smartbal. Dit is een bol vol camera’s en sensoren, gericht op het verzamelen van data in risicovolle situaties. De bal kan met een drone in een brandende woning worden geplaatst om data te verzamelen. Hierdoor kan er al informatie worden verzameld nog voordat brandweerlieden het brandende huis betreden. Deze innovatie maakt het werk van hulpdiensten steeds efficiënter en veiliger.

Politie test ‘neus’ die drugs kan ruiken

Ruud Peters van Hogeschool Saxion vertelde over een nieuwe ontwikkeling: de ‘narco-neus’. Dit is een draagbaar apparaat dat drugs kan opsporen door stoffen in de lucht te detecteren. De sensor kan bijvoorbeeld in een auto worden geplaatst om daar drugs op te sporen. In de toekomst kan deze technologie ook onder een drone worden gehangen om vanuit de lucht een drugslab op te sporen.

Samenwerken belangrijk volgens ILT

Als laatste spreker kreeg Dirk-Jan Julius van de Inspectie Leefomgeving en Transport ( ILT) het woord. Hij gaf inzicht in de behoeften en de rol van sensortechnologie vanuit een overheidsperspectief. Hij benadrukte dat slimme samenwerking met partners en de markt essentieel is om data efficienter te verzamelen, te delen en te gebruiken.

Infomarkt met sensoren

Naast de grote opkomst van bezoekers waren er ook veel exposanten aanwezig om hun sensor(software) te presenteren. Elk van hen had één minuut om hun product te pitchen, terwijl een grote stopwatch op het scherm de tijd aftelde. Daarna startte de infomarkt waar bezoekers de gelegenheid kregen om innovaties te ontdekken, vragen te stellen en te netwerken.

Focus op verantwoord beleid

Richard van Buuren van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) sloot de dag af met de woorden ‘Dames en heren, geachte leden van de Staten-Generaal’ Hij droeg zijn ‘Dronerede’ voor op deze derde dinsdag van september. Tijdens zijn speech lag de nadruk op het samenwerken en focus op verantwoord beleid;

‘Wij staan echt op de drempel van een nieuwe tijd, waar de grenzen van technologie en de werkelijkheid voortdurend vervagen en aandacht behoeven. Maatschappelijk een uitdaging, maar met wijsheid en zorg zullen wij ervoor zorgen dat onze inzet van drones en sensoren niet alleen een blijk van vooruitgang is, maar ook een symbool van verantwoord beleid.’

Bestanden beschikbaar

De exposanten-catalogus (nr. 1) en presentaties van de sensordag (nr .2) zijn terug te vinden bij de bestanden van Drone2Go. Als eerste op de hoogte blijven van onze aankomende evenementen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Drone2Go

Over het project

Drone2Go is een innovatief samenwerkingstraject met andere first responders om de ontwikkeling van een automatische- en op afstand vliegende drone te stimuleren. Door hierin gezamenlijk op te trekken, wordt nóg meer meerwaarde gecreëerd en werken we toe naar een landelijk overheidsnetwerk van automatische drones.