Smart Patrol

Nieuwsbericht

Goed op de hoogte

Eerste regiobijeenkomst drones en kleine luchtvaart in N2000 gebieden geslaagd

Op 4 oktober 2022 is op drone testlocatie Unmanned Valley bij Katwijk de eerste, van drie, regiobijeenkomsten gehouden. Ruim 30 specialisten van provincies, natuurbeheerders, inspectiediensten, Rijkswaterstaat en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat waren aanwezig. Doel van deze bijeenkomsten is om te inventariseren welke regels er voor drones en kleine luchtvaart in N2000 gehanteerd worden en of dit geharmoniseerd zou moeten worden. 

Na de opening werden er een aantal presentaties gegeven over uitgevoerd onderzoek en het afwegingsmodel voor het gebruik van drones in N2000 gebieden, de inzet van professionele drones en de regels voor kleine luchtvaart. Na een korte discussie en pauze was het tijd voor een aantal belevingsvluchten op het vliegveld met drones.

Hierbij werd door het droneteam van ILT met verschillende typen drones (DJI Mavic en DJI M300) gevlogen en werden innovatieve geluidsmetingen uitgevoerd. Aansluitend gaf dronebedrijf ATMOS een demonstatie met de fixed wing drone MARLIN (deze Nederlandse drone heeft een spanwijdte van 1,63 m en weegt circa 6 kg). De drone stijgt verticaal op en bij een hoogte van circa 20 m gaat de drone horizontaal vliegen. Ook het landen verloopt verticaal. Opvalland was hoe stil deze grote drone was. De dronevluchten werden op verschillende hoogten en afstanden uitgevoerd. Hierbij werd het  geluid gemeten en in groepjes gesproken over de mogelijke impact van drones op de natuur.

Terug in de zaal werd de groep in deel groepjes opgesplitst waarbij er een aantal vragen over regelgeving, handhaving en harmonisering besproken werden. Hierbij viel het op dat er grote verschillen in de richtlijnen in de N2000 beheerplannen zijn en dat vooral de open categorie dronevliegers de meeste hinder veroorzaakt.

De volgende regiobijeenkomsten worden gehouden in Dronecampus Eindhoven (18 oktober 2022) en Dronehub Groningen-Eelde Airport (27 oktober 2022). Daarna worden de reacties verzameld en een actieplan voor harmonisatie opgesteld. 

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang 4x per jaar onze nieuwsbrief

Gerelateerd nieuws