Drone2Go, het samenwerkingsverband tussen Rijkswaterstaat, Politie, Brandweer, NVWA en ILT Aerosensing, stond voor een nieuwe uitdaging omtrent de ontwikkeling van een automatisch vliegende drone. Tijdens de demodag bij Space53 in Enschede stonden 2 sprints op het programma. Een BVLOS-vlucht (Beyond Visual Lign of Sight) en een sprint met ‘obstacle avoidance’.
BVLOS-vlucht
Tijdens de vorige sprintsessie in mei werd de eerste BVLOS-vlucht gedemonstreerd. Een vlucht waarbij de drone buiten het gezichtsveld van de dronepiloot vliegt. Nu gaan zij nog een stapje verder… de drone vliegt in Nijmegen en wordt bestuurd vanuit Enschede. Vanaf de Technology Base in Enschede bestuurde Remco Aagtjes van de Politie Twente via een laptop de drone van Mapture, die bij de verkeerspost in Nijmegen een ‘illegale vissersboot’ in beeld bracht.
Ook Avy voerde in Nijmegen een vlucht uit met hun V-TOL (vertical take-off and landing), die zij bestuurden vanuit Enschede. Een voordeel van hun ‘drone’ is dat hij een hogere vliegsnelheid heeft en een grotere range dan een multicopter systeem. Robor Electronics en NestDeck gaven presentaties.
Robor heeft een andere oplossing voor het herkennen van de box ontwikkeld. In plaats van dat de drone naar het landingsstation moet manoeuvreren, leidt de box de drone binnen met IR-herkenning. De box is vermomd als kliko. De besturing van de drones is AI-gebaseerd (Artificial Intelligence), de camera en IR-camera (infrarood) herkennen de drone en leiden het binnen. Ze noemen het D-VLOS (Digital VLOS).
NestDeck bouwt een systeem dat automatisch drones van verschillende maten en tevens automatisch batterijen kan herkennen. Dit lijkt een mooie universele oplossing. Het systeem is een open platform, maar zal op termijn worden geleverd als een box. Het is vooral bedoeld als bouwblok in een grotere module. De opbouw kan zo worden aangepast aan de wensen van de klant.
Obstacle Avoidance
Het consortium ‘The Beast’ gaf een presentatie over hun oplossing voor ‘obstacle avoidance’. Helaas konden zij dit, vanwege het slechte weer, niet in de praktijk demonstreren.
Ambassadeurs
Pim Stappershoef, verkeersleider op de verkeerspost in Nijmegen, was samen met zijn collega’s Herman Groenewegen en Robert van Heesewijk als ‘ambassadeur’ voor Drone2Go aanwezig in Enschede. Zij zijn als contactpersonen sinds kort betrokken als verbinding tussen de werkvloer en het projectteam van Drone2Go. Wij vroegen Pim hoe hij deze sprintsessies heeft ervaren. “Heel interessant om van dichtbij mee te maken. Ik ben benieuwd naar de verdere ontwikkelingen. Wat ons als verkeersleiders zou helpen is dat de dronebeelden een aanvulling zijn op onze nautische kennis, zodat we nóg sneller en beter kunnen handelen bij incidenten. De drone ziet namelijk wat anders dan wat wij zien.”
De volgende externe sprintsessie staat gepland voor 9 november.