Smart Patrol

Nieuwsbericht

Goed op de hoogte

Drone voor truckparkings

Op 11 juni is bij transportbedrijf CargoBoss Van Dalen in Maasdijk een demo uitgevoerd met de drone uit de box. Directeur Gerard van den Bos was gastheer en uiteraard werd er conform de richtlijnen van het RIVM gewerkt. 

Het systeem is door de startup van TUDelft Mapture.ai samen met Rijkswaterstaat ontwikkeld.

Afgelopen periode zijn al testen uitgevoerd op truckparking Maasvlakte Plaza, in Venlo, op de Markerwadden en bij een agrarisch bedrijf in Marknesse.

Bij de demo in Maasdijk heeft de drone automatisch gevlogen en waren de beelden als lifestream op de mobiele telefoon te volgen. Dit was uniek omdat er net nieuwe regelgeving is ontwikkeld om dit mogelijk te maken.

Pieter Varenkamp wethouder verkeer en vervoer van gemeente Westland was ook aanwezig. Hij was blij verrast over de mogelijkheden van het systeem. Ook ziet hij kansen voor de inzet van dit soort systemen in gemeente Westland. Ton Barten van Truckparking Rotterdam heeft grote interesse in het systeem omdat het een mooie aanvulling is voor de grote CCTV cameramasten die op truckparkings staan. Het aantal vaste masten met camera’s kan dan verminderd worden en met de drones kun je gerichter (ook tussen de vrachtwagens) kijken. Hij gaf aan er snel mee aan de slag te willen op één van de truckparkings die hij beheert.

Klap op de vuurpijl was de demo met een speakerdrone. Hiermee kun je chauffeurs vanuit de lucht toespreken over de coronamaatregelen, welke voorzieningen er beschikbaar zijn etc.

Roman Isbrucker van Rijkswaterstaat ziet een toepassing om het parkeren op vluchtstroken (wat vaak in de grensgebieden bij Duitse feestdagen gebeurt) te ontmoedigen​. 

Komende tijd wordt de drone uit de box op genoemde locaties ingezet en worden de business cases gemaakt. Bedoeling is om het systeem als DAAS (Drone As A Service) in te gaan zetten. Hierbij betaalt de afnemer een vast bedrag per maand en levert Mapture de drone. Inclusief service, software en eventuele dataverwerking.

Hiermee is weer een bijzondere ‘flying dutchman’ ontwikkeld die veel nuttig werk kan verrichten.

Bart linger, Maptuire Ai

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang 4x per jaar onze nieuwsbrief

Gerelateerd nieuws