Smart Patrol

Nieuwsbericht

Goed op de hoogte

Automatische routeplanning testen in de praktijk

Afgelopen maandag kwamen de deelnemers van Drone2Go weer bij elkaar voor sprint 14 en 15. We zagen verschillende oplossingen in de praktijk om het vluchtplan eenvoudig en overzichtelijk weer te geven bij de operator. Hierbij werden factoren als accupercentage, het weer en obstakels meegenomen in het vluchtplan.

De dag begon om 11 uur in de tent bij verkeerspost Nijmegen. Op dit oefenterrein zouden later die dag diverse drones gaan vliegen. Het weer zat mee en de koffie ging er bij iedereen wel in. De dag werd geopend door de dagvoorzitter Henk Hesselink van het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum. Hij introduceerde deze ochtend Martijn Mennen. Hij neemt het stokje over van Marc Sandelowski en zal vanaf nu de sprints gaan begeleiden.

Airhub presenteerde deze ochtend hun oplossing voor het vraagstuk van sprint 15, de routeplanning. Er werd een tool gepresenteerd waarbij de software onder andere gebruik maakt van de KPN dekkingskaart, windsnelheid en obstakels om de beste route te berekenen.  

Deck 180 presenteerde ook hun software waarmee een route automatisch bepaald werd. De software houdt rekening met diverse factoren die de vlucht kunnen beïnvloeden. De aanwezigen kregen een live demo van de software. Een drone die op het oefenterrein aanwezig was ontving automatisch de route en vloog deze vervolgens autonoom. Naast de software voor het plannen van de vlucht presenteerde Deck180 ook een nieuwe drone waarmee ze de komende tijd aan de slag gaan. Het voordeel van de drone is dat hij volledig Nederlands is en aangepast kan worden aan eigen behoeften.

Aeret presenteerde hun oplossing voor sprint 15. Ook zij zijn aan de slag gegaan met een planningsmodule voor drone-operaties en nemen weersomstandigheden en vliegafstanden mee voor het berekenen van de batterijstatus. Een mooie oplossing was de presentatie van de vlucht op de kaart in kleuren waarbij een “groene vlucht” betekent dat de missie zonder problemen kan worden uitgevoerd en in rood wordt aangegeven dan een vlucht meer dan 90% van de batterij zal vergen.

In de middag presenteerde Airhub sprint 14. De aanwezigen zagen hoe de vlucht vooraf werd gepland via een online tool. Ook bij deze oplossing werd er weer rekening gehouden met de factoren die van invloed zijn op een vlucht. Als kers op de taart zag het publiek hoe een drone nabij Parijs een vliegroute kreeg vanuit Nederland en vervolgens autonoom de route vloog.

Presentaties van nieuwe producten en innovaties

Dronedeck, een nieuwe partner van Deck180, presenteerde vandaag hun oplossing voor het beheren van de vluchten en de administratie rondom drones. Het programma is bedoeld voor het bijhouden van logfiles, het onderhoud, de gebruikte apparatuur, licenties, de piloot alle andere denkbare administratieve zaken. Naast het opslaan van deze gegevens kan het systeem ook zelf aangeven dat bijvoorbeeld een licentie gaat verlopen.

Nestfly gaf een presentatie van hun nieuwe drone-box die binnen 7 seconden geopend is. Ook koelt de box direct de batterij van de drone en werd er een nieuwe manier van opladen gepresenteerd waardoor er van 6 naar 9 ampère wordt gegaan met opladen en dus sneller geladen kan worden.

Als laatste presenteerde Hoverseen haar product. Het Franse bedrijf gebruikt drones voor controle en beveiliging. Denk bijvoorbeeld aan het dagelijks controleren van zonnepanelen. De drones vliegen autonoom en kunnen zelfstandig de controle uitvoeren. Hoverseen werkt samen met de Franse dronemaker Parrot. Ook tijdens deze presentatie werd een drone op afstand bestuurd.

Demo op de Waal 

Afsluitend werd er een demo op de Waal gegeven. Tijdens deze demo ging de autonome drone van Mapture op zoek naar een drenkeling. Als snel was de persoon gevonden. De politie, brandweer en Rijkswaterstaat gingen met hun boten naar het incident om de drenkeling te helpen. De demonstratie toonde de meerwaarde van een drone aan en de aanwezig pers heeft een goed beeld gekregen van de mogelijkheden die drones bieden in het kader van de doelstellingen van Drone2Go. Het was een leerzame dag waarbij weer goede stappen zijn gemaakt om autonome drones werkelijkheid te maken in Nederland.

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang 4x per jaar onze nieuwsbrief

Gerelateerd nieuws