Politie Noord-Oost Nederland is 5 jaar geleden gestart met een droneteam als proef. In de afgelopen jaren heeft het team de meerwaarde van drones binnen de politie bewezen. De komende tijd zullen ook andere regio’s een eigen droneteam krijgen.
Droneteam Oost Nederland
In april 2018 is politie-droneteam Noord-Oost Nederland opgericht. Vanuit het kantoor in Apeldoorn is deze proef gestart. Er is een team opgezet van 7 mensen die reeds werkzaam waren binnen de organisatie. Zij hebben de afgelopen jaren de verschillende mogelijkheden van drones onderzocht en in de praktijk getest.
De politie kreeg de afgelopen jaren steeds meer bevoegdheden om te vliegen met drones. Inmiddels mag de politie op vrijwel alle plaatsen in Nederland vliegen, daar waar nodig in overleg met de luchtverkeersleiding. De jaarlijkse aantallen dronevluchten namen flink toe en zitten inmiddels op ongeveer 500 vluchten per jaar. Het droneteam bestaat inmiddels uit 10 mensen. Het team vliegt nu voor Oost- en Noord Nederland en wordt ook landelijk ingezet. Naast dit droneteam wordt er ook in andere regio’s gewerkt aan het opzetten van een droneteam. Landelijk zijn er al zo een 100 politiemedewerkers die met drones mogen vliegen.
De werkzaamheden
De drones werden in het begin voornamelijk ingezet bij forensische opsporing en verkeersincidenten. Denk bij forensische opsporing aan moord maar ook aan brandstichting of vermissing. Bij verkeersincidenten wordt een drone gebruikt om het verkeersongeval of de omliggende situatie met een drone in kaart te brengen.
Later volgde ook de taak van openbare orde en veiligheid. Denk hierbij aan de opsporing van hennepkwekerijen, het in kaart brengen van gebieden of het monitoren van protesten. Maar ook milieucontroles van schepen behoren tot de inzetten die het team heeft uitgevoerd.
Het oproepen van het droneteam Oost Nederland kan gedaan worden door een individuele collega, de meldkamer of via een verzoek van de luchtvaartpolitie. Onderweg naar een inzet, kan het team alvast de vluchtvoorbereiding doen. Als ze ter plaatse zijn, kan de drone dan binnen enkele minuten de lucht in.
De drones
Tijdens de inzetten met een drone wordt gebruik gemaakt van een normale camera of een warmtebeeld camera. Het team maakt gebruik van 3 verschillende DJI drones. Ook wordt er gebruik gemaakt van een kabeldrone. Deze drone wordt met een kabel continue van stroom voorzien en kan hierdoor uren in de lucht kan blijven hangen. Alle dronebeelden kunnen realtime naar de meldkamer of het politiebureau gestreamd worden.
De toekomst
De komende jaren zullen er steeds meer toepassingen zijn waarvoor drones ingezet kunnen worden. Met de lopende projecten als pilot met de automatische drone vanuit de box en het Drone2Go project kunnen drones in de toekomst langer vliegen, makkelijker ingezet worden en sneller ter plaatse zijn. Het is duidelijk dat drones binnen de politie een vast onderdeel zullen worden.