Nieuws

Goed op de hoogte

‘Tom-Tom’ voor de lucht en andere demo’s bij de sprintsessies Drone2Go bij Space 53 in Enschede

Ondanks alle corona-beperkingen gaan veel werkzaamheden gewoon door. Zo ook de 2e en 3e sprint van Drone2Go, het project over de ontwikkeling van drones. Onder toeziend oog van een kleine afvaardiging van Rijkswaterstaat, politie, NVWA en de brandweer, toonden diverse consortia hun innovatieve technieken om uiteindelijk te komen tot autonoom vliegende drones die 24/7 kunnen worden ingezet.

In verband met de nieuwe corona-maatregelen werd de oorspronkelijke beoordelingsdag gereduceerd tot een minimum aantal aanwezigen. Alle overige betrokkenen en geïnteresseerden keken via een livestream-verbinding mee met de sprintsessies voor Drone2Go, die plaatsvonden bij Space 53 en de Safety Campus van de Brandweer in Enschede.  Rond het middaguur trapte Ariea Vermeulen, coördinator drones bij Rijkswaterstaat de bijeenkomst af. Aansluitend lichtten Olaf van Hese, RWS Droneteam en Remco Aagtjes van de Politie Twente de inhoud van de sprintsessies toe.

Sprints

‘Een automatische routebepaling en drone-aansturing met statische- en dynamische beperkingen’. Dat was de opdracht die was uitgezet in sprint 2. Na de 1e sprintsessie in juli is de samenwerking tussen partijen volop gezocht. Een consortium van Airhub, Mapture, Aeret, Drone-Q en MDI en ‘The Future of Drone Operations’, een consortium van Control Talent, Drone-Q, Deck 180, MDI en ESRI, hadden de uitdaging om tijdens deze sprint te demonstreren hoe zij onder diverse weersomstandigheden, een optimaal energiezuinig gebruik van de accu en rekening houdend met beperkingen op de vliegroutes (no fly zones), toch een drone op de plaats van bestemming konden krijgen. Met een soort ‘Tom-Tom’ voor de lucht kozen zij voor de meest efficiënte route.

Tijdens de 3e sprint werd de focus gelegd op detectie. Hoe detecteer je bijvoorbeeld een ambulance op een terrein waar ook diverse andere voertuigen staan? En hoe bereken én bepaal je dan de exacte coördinaten? Drie consortia (Mapture, Aeret en Aurea, Control Talent, Aerialtronics, Spectro Ag, Deck 180, MDI en ESRI én Airhub, Cope ai, Drone-Q, MDI en KPN) demonstreerden hun technieken. Via een duidelijke beeldherkenning werd de ambulance gedetecteerd tussen alle andere aanwezige voertuigen.

Met deze sprints zijn we wederom een stapje dichterbij de ambitie van Drone2Go gekomen. Een autonoom vliegende drone die 24/7 kan worden ingezet bij incidenten van de verschillende hulpdiensten.

Yanise Zijlstra (stagiair bij RWS) was aanwezig tijdens de sprintsessies. “Voor mij maakt Drone2Go de toekomst van drones steeds tastbaarder. Wat Drone2Go echt laat zien, en wellicht ook symboliseert, is het belang van samenwerking en uitdaging voor innovatie. Ik vond het heel bijzonder om dit mee te mogen maken”, aldus Yanise.

Gedurende de dag was de NOS aanwezig voor het maken van een nieuwsbericht én een reportage voor het Jeugdjournaal.

Drone2Go

Over het project

Drone2Go is een innovatief samenwerkingstraject met andere first responders om de ontwikkeling van een automatische- en op afstand vliegende drone te stimuleren. Door hierin gezamenlijk op te trekken, wordt nóg meer meerwaarde gecreëerd en werken we toe naar een landelijk overheidsnetwerk van automatische drones. 

Andere artikelen die wij aanbevelen