Nieuws

Goed op de hoogte

Drone2Go – laatste sprintsessie van 2021 toch digitaal

Het afgelopen jaar heeft Drone2Go verschillende sprintsessies georganiseerd in het praktijkgebied bij de verkeerspost in Nijmegen. Afgelopen week stond de allerlaatste voor dit jaar gepland. Gezien alle beperkingen is besloten om deze laatste – die toch in het teken stond van het delen van ervaringen middels presentaties – digitaal te organiseren.

Ariea Vermeulen, coördinator drones bij RWS en Marc Sandelowsky van Space53, trapten de ‘bijeenkomst’ af. Vier partijen namen deel aan sprint 9, een langer durende sprint, waarvan zij tijdens deze digitale bijeenkomst de bevindingen en ervaringen deelden.

Het spits werd afgebeten door Matthijs Nederveen van Robor Electronics. Robor heeft de afgelopen maanden 2 systemen out-of-the box getest: 1 voor de snelle inzet (Kliko) –en 1 voor een vaste opstelling (One4All) waar verschillende type drones in passen. Zij hebben zich daarnaast bezig gehouden met het testen van een waterdichte drone.

Benjamin van der Hilst van Avy presenteerde de behaalde doelen van sprint 9, zoals: Testing durability of Docking Station, Remote Mission Control, From command to mission within minutes, Flying Beyond Visual Line Of Sight, Automated obstacle free flight planning & Inspecting incidents with various payload sensors. Daarna presenteerde hij de ‘New Aera’, de opvolger van de eerdere versie, de VTOL. Deze drone heeft de vorm van een vliegtuig maar stijgt wel verticaal op. De voordelen van dit nieuwe toestel ten opzichte van de vorige: kan beter tegen wind en regen, heeft een bereik van 100 km en een vliegtijd van 75 minuten. Door een aanpassing in het docking-station wordt de precisie van de landing ook nog eens verbeterd.

Enkele hoogtepunten volgens Niels Klink van Mapture ai tijdens deze periode: 60 dagen gevlogen van de 111 (excl. weekend dagen) 211 vluchten gemaakt (183 Nijmegen + 28 Twente) 17:35 uur, langste afstand: 2.321 meter op 50 meter hoogte, langste vluchtduur: 0:17:14 minuten, de meeste vluchten achter elkaar: 24 vluchten in 3,5 uur (vluchtduur gemiddeld 1:47). Aantal incidenten: 0. Beperkingen kwamen ze ook tegen: dat het gras toch best snel groeit, dat water opeens in de zomer ook stijgt, een stroomstoring, beperkingen vanuit de vergunning en de verkeerspost die zorgt voor een onbereikbaar signaal in een bepaald gebied.

Tijdens de presentatie liet hij de drone nog even live in Nijmegen opstijgen.

Yves Lentfert en Marc Spijker van Nestdeck deelden als laatste hun ervaringen. Zij hebben de verbeterpunten voor zowel de hardware als de software benoemd. De komende periode gaan zij zich vooral richten op het datamanagement.

Als tweede stond sprint 12 op de agenda. Helaas wordt deze doorgeschoven naar 2022, omdat Remco Aagtjes van de politie Twente werd weggeroepen in verband met meerdere ernstige ongelukken in het oosten van het land.

Vooruitblik – Drone2Go in 2022

Ariea Vermeulen: “Ook in 2022 gaan we natuurlijk door met het organiseren van sprintsessies. We willen het lange afstandsvliegen (BVLOS) verder uitbreiden en de toepasbaarheid verder vergroten. Daarnaast gaan we onderscheid maken tussen korte- en lange sprints.” Ariea bedankt alle aanwezigen voor hun inzet en bijdrage aan Drone2Go het afgelopen jaar.

Drone2Go

Over het project

Drone2Go is een innovatief samenwerkingstraject met andere first responders om de ontwikkeling van een automatische- en op afstand vliegende drone te stimuleren. Door hierin gezamenlijk op te trekken, wordt nóg meer meerwaarde gecreëerd en werken we toe naar een landelijk overheidsnetwerk van automatische drones. 

Andere artikelen die wij aanbevelen