Webinars

Drones en sensoren

17 april - webinar 1

Rik Wortman (ILT)

Het meten van rookgassen bij zeeschepen

De inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) ontwikkelt innovatieve methodes om emissies te monitoren. Eén daarvan is het inzetten van drones met sensoren om metingen uit te voeren in de rookpluimen van zeeschepen. Op deze manier kan er gecontroleerd worden of het zwavelgehalte in de gebruikte brandstof voldoet aan de regelgeving. De complexe samenstelling van deze uitlaatgassen brengt echter technische uitdagingen met zich mee. Tijdens deze webinar wordt u meengenomen in de ontwikkeling van deze methode en de uitdagingen die dit met zich meebracht.

Mark de Haan (ODNL) en Rob Broekman (NVWA)

Objecten detecteren met een laserafstandsmeter en forensisch licht

Tijdens de presentatie van Omgevingsdienst NL (ODNL) en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) duiken we in de fascinerende wereld van forensische technologie. U wordt meegenomen in de wereld van geavanceerde lichtbronnen en range finder lasers. Deze sensoren kunnen ingezet worden voor inspectie, opsporing en onderzoek, voor het detecteren van objecten op de plaats delict tot precisie-inspecties in het veld. Ontdek hoe deze technologieën mogelijk het verschil gaan maken in handhaving. Benieuwd hoe forensisch licht onzichtbare details onthult en hoe lasers exacte afstanden bepalen? 

24 april - webinar 2

Wiebrand Bouwkamp, Tobias de Bildt en Julian Rijkers (RWS)

Meten 4G/5G-dekking op zee met eigen sensor

Het Connectivity Fieldlab North Sea (CFNS – onderdeel van Rijkswaterstaat) heeft als één van de taken om de 4G- en 5G-dekking op de Noordzee in kaart te brengen. Op dit moment gebeurt dat met een grote en dure sensormodule op één schip, waardoor de dataverzameling langzaam verloopt en slechts een beperkt gebied wordt gedekt. Een afstudeerder heeft een compacte en kostenefficiënte meetmodule ontwikkeld die licht genoeg is om bijvoorbeeld onder een drone te monteren. Hierdoor kan data sneller en flexibeler worden verzameld, wat nuttig is voor bijvoorbeeld varende en vliegende drones.

Marion Stelling (NFI)

'Vliegende detectives' voor forensisch milieuonderzoek

Milieucriminaliteit zoals bijvoorbeeld een illegale afvaldumping is vaak moeilijk om op te sporen. De focus ligt in de opsporing vaak op het gebruik van mobiele meetmethoden. Slimme sensoren en andere technieken kunnen daarbij een waardevolle aanvulling zijn op bestaande methodes. In dit webinar tonen onderzoekers van het NFI aan hoe drones met sensoren een belangrijke rol kunnen spelen bij het opsporen en verzamelen van bewijs in milieu gerelateerde strafzaken. Het team Forensisch Milieuonderzoek voert het onderzoek uit in opdracht van de Politie, Functioneel Parket en de bijzondere opsporingsdienst (BOD).

15 mei - webinar 3

Michiel Beukers en Ben van de Kamp (Saxion)

Sensoren voor narcotica

Het drugsprobleem in Nederland wordt steeds groter. In 2023 zijn er 151 productielocaties ontmanteld en de verwachting is dat dit aantal zal toenemen. Productielocaties zijn steeds professioneler, en de luchtzuiveringen steeds beter. We hebben geavanceerde detectiemethoden nodig om de productielocaties te lokaliseren. Het lectoraat Technologies for Criminal Investigations ontwikkelt verschillende sensoren om narcotica te kunnen detecteren. Tijdens dit webinar wordt u meegenomen in de techniek en de mogelijke toepassingen van de sensoren.

Jeroen van der Meer (TNO)

Monitoring met droneswarming i.c.m. chemische detectie

Het monitoren van een groot gebied op aanwezigheid van chemicaliën is een lastige uitdaging die een uitgebreide meetinfrastructuur vereist. Door gebruik te maken van een klein aantal (semi)autonome drones gekoppeld aan chemische sensoren samenwerkend in een intelligent netwerk kan effectief een groot gebied in kaart gebracht worden. Als dit gekoppeld wordt aan taakgerichte opdrachten kan direct gezocht worden naar potentiële bron locaties en overschrijding van grenswaarden.

Aanmelden

Alle webinars zijn van 9:00 tot 10:30