Risicopredictie is een tool die op basis van diverse databronnen kan vertellen; waar er, binnen nu en 2 uur, risico’s ontstaan op bepaalde plekken van de vaarweg. Er is een model ontwikkeld die op basis van historische en toekomstige data een risicovoorspelling kan doen. Hiervoor zijn onder andere weersgegevens, verkeersgegevens, topografie en stroomgegevens verzameld.
Dit heeft geleid tot een voorspellingsmodel, om een verhoogde kans op eventuele incidenten te voorspellen. Met deze tool kunnen onze patrouillevaartuigen efficiënter ingezet worden. De tool is ontwikkeld in samenwerking met ons interne datalab van de CIV.
Het doel is om nog beter risicogestuurd te kunnen werken. Door het gebruik van risicopredictie kunnen patrouillevaartuigen risicogericht ingezet worden. Dit wordt gedaan door het voorspellen van momenten waarop het druk en risicovol is op de vaarweg. Er zijn, als we er nodig zijn!
Het resultaat is een universele kaartviewer die altijd, overal en op elk apparaat benaderbaar is. De kaartviewer ‘risicopredictie’ is sinds mei 2023 bruikbaar in de regio Dordrecht. Momenteel wordt de tool nog uitvoerig getest op performance en beveiliging. De komende tijd ligt de focus op het nog beter en slimmer maken van het model en de officiële ingebruikname van de software. Er worden bijvoorbeeld nog extra databronnen toegevoegd. Ook wordt de tool naar meer regio’s uitgerold.
Start project
Er zijn wanneer het nodig is. Dat is de wens voor de inzet van de patrouillevaartuigen. Om dit te realiseren is een voorspelling nodig van wanneer en waar er risicovolle situaties kunnen ontstaan op de vaarwegen.
Om dit te bereiken is een tool ontwikkeld om risicovolle situaties op vaarwegen te 'voorspellen' op basis van uiteenlopende data
Test Dordrecht
Een praktijktest met de voorspellingstool is van start gegaan in regio Dordrecht en is inmiddels succesvol afgerond.
Diverse mobiele verkeersleiders gebruiken de tool dagelijks voor het uitvoeren van hun taken. De tool wordt ingezet om tijdens een dienst te bepalen in welke gebieden een 'verhoogt risico' is.
Met het succesvol afronden van de test in regio Dordrecht is de MVP (minimum viable product) van dit project bereikt.
Smart Patrol staat heeft de tool naar productie gebracht. De tool is op deze manier binnen de organisatie gewaarborgd, zodat deze continu verbeterd en ontwikkeld blijft worden.
De komende tijd wordt het model slimmer en kwalitatief beter. Er worden bijvoorbeeld nog extra databronnen toegevoegd en de tool wordt uitgebreid naar meerdere regio's.
Smart Patrol blijft op de achtergrond aangehaakt voor de doorontwikkeling van het model.
Smart Patrol is het innovatieprogramma Water en Scheepvaart binnen Rijkswaterstaat.
© 2024 Smart Patrol, een programma van VWM