Smart Patrol

Risicopredictie

Risicovolle momenten voorspellen op de vaarweg

Over Risicopredictie

Voorspellingstool voor risicogebieden

Risicopredictie is een tool die op basis van diverse databronnen kan vertellen; waar er, binnen nu en 2 uur, risico’s ontstaan op bepaalde plekken van de vaarweg. Er is een model ontwikkeld die op basis van historische en toekomstige data een risicovoorspelling kan doen. Hiervoor zijn onder andere weersgegevens, verkeersgegevens, topografie en stroomgegevens verzameld.

Dit heeft geleid tot een voorspellingsmodel, om een verhoogde kans op eventuele incidenten te voorspellen. Met deze tool kunnen onze patrouillevaartuigen efficiënter ingezet worden. De tool is ontwikkeld in samenwerking met ons interne datalab van de CIV.

Ambitie

Voorspellen van risico's op de vaarwegen

Het doel is om nog beter risicogestuurd te kunnen werken. Door het gebruik van risicopredictie kunnen patrouillevaartuigen risicogericht ingezet worden. Dit wordt gedaan door het voorspellen van momenten waarop het druk en risicovol is op de vaarweg. Er zijn, als we er nodig zijn!

 

Video met uitleg over risicopredictie

Herman van Dijk

Trekker Slimmer inzetten vaartuigen

“Met risicopredictie staan we nog maar aan het begin van een mooie ontwikkeling. Ik vergelijk het altijd met de buienradar van 20 jaar geleden, die was verre van perfect. Maar kijk nu eens, kwalitatief veel beter en hij is bijna niet meer weg te denken…”

Kaartviewer live benaderbaar

Samen met marktpartijen innoveren

Het resultaat is een universele kaartviewer die altijd, overal en op elk apparaat benaderbaar is. De kaartviewer ‘risicopredictie’ is in mei 2023 live gegaan in de regio Dordrecht, waarna hij uitvoering is getest op performance en beveiliging. De live databronnen zijn aangesloten en de risico’s op de vaarwegen in Zuid-Holland zijn nu zichtbaar in een GIS omgeving. De focus in 2023 ligt op het verbeteren van de kwaliteit van de voorspellingen en het voorbereiden op ‘het in productie nemen’ van Risicopredictie.

Tijdlijn

2024Produceren
Eind 2023Uniformeren
Mei 2023Innoveren
Oktober 2021Innoveren