Binnenvaartschepen zijn goed zichtbaar op digitale kaarten dankzij AIS en radar. Recreatievaartuigen zonder AIS zijn vaak moeilijker te zien, zelfs op radar. Rijkswaterstaat geeft regelmatig de locaties van deze schepen door aan de beroepsvaart. Smart Patrol en het RWS-Datalab onderzoeken of pleziervaartuigen zonder AIS beter zichtbaar gemaakt kunnen worden voor de beroepsvaart. Dankzij radarstations langs de wal heeft Rijkswaterstaat namelijk vaak wel een duidelijk beeld van de beroepsvaart.
We onderzoeken of we pleziervaart zonder AIS, toch zichbaar kunnen maken voor andere vaarweggebruikers. Recreanten zonder AIS zijn vaak wel zichtbaar op de radar-walstations van Rijkswaterstaat. We onderzoeken of we deze data kunnen omzetten in informatie voor de beroepsvaart. Hierdoor is voor de schipper sneller duidelijk waar een recreant vaart.
Voor 2024 staat er een Proof of Concept gepland op de Waal bij Tiel. Met onze collega’s van de Centrale Informatie Voorziening en met Innovative Navigation hebben we datafiltering gerealiseerd om ongelabelde vaart uit radardata te halen.
We controleren momenteel de gefilterde data met Verkeerspost Tiel en Captain AI. Daarna willen we een proef op de Waal doen, waarbij enkele binnenvaartschippers de live locaties ontvangen van pleziervaart zonder AIS.
Oplevering idee en planuitwerking
De meeste binnenvaartschepen zijn inmiddels voorzien van AIS en daardoor ook buiten het bereik van de radar aan boord zichtbaar.
Met name recreanten varen zonder AIS (en marifoon) en daarom meld de VTS-operator waar in de sector recreanten varen.
Onderzoek ongelabelde vaart
Het RWS datalab heeft onderzocht hoe vaarweggebruikers zonder AIS, maar wel zichtbaar met walradarstations, digitaal zichtbaar gemaakt kunnen worden voor de beroepsvaart via radardata.
Dit onderzoek is uitgevoerd om de veiligheid en de doorstroming te bevorderen.
Afronding onderzoeksfase
In oktober 2023 is de onderzoeksfase afgerond. De uitkomst was dat het delen van ongelabelde vaart via radardata veel potentie biedt.
Daarom wordt er een Proof of Concept (PoC) voorbereid om deze innovatie verder te testen.
PoC: Live-test radarbeeld delen
Voor 2024 staat er een Proof of Concept gepland voor op de Waal bij Tiel.
Er wordt gebruik gemaakt van de beschikbare data van het RWS-Datalab, dat ongelabelde vaart uit de radardata filtert. Er wordt getest of de data betrouwbaar en bruikbaar is voor de schippers.
Smart Patrol is het innovatieprogramma Water en Scheepvaart binnen Rijkswaterstaat.
© 2024 Smart Patrol, een programma van VWM