Steeds meer bruggen en sluizen zijn uitgerust met camera’s en worden op afstand bediend. Operators baseren zich daarbij op meerdere camerabeelden, vaak variërend van 4 tot 20. Dit is in de praktijk niet altijd gemakkelijk, waardoor er veel van het inzicht van de operator wordt gevraagd. Collega’s uit de operatie hebben meegedacht over hoe we het bedienproces nóg veiliger kunnen maken. Er wordt potentie gezien in ondersteuning bij het bedienen door sensoren en ‘slimme’ camera’s.
Smart Patrol werkt toe naar een detectiesysteem dat onveilige situaties herkent op de brug, om de operator meer zekerheid te geven tijdens het bedienproces. De detectie maakt gebruik van een slim algoritme dat objecten detecteert op de camerabeelden.
De operator krijgt een melding als er een gevaarlijke situatie wordt gedetecteerd bij het bedienen van het object. De melding is ter ondersteuning van de operator; het bedienen van het object blijft mensenwerk.
We voeren een test uit op de Schellingwouderbrug waarbij het detectiesysteem wordt toegepast op de bestaande camerabeelden. In de eerste fase werken we aan een proefopstelling in Delft, waar de live camerabeelden van de brug inmiddels binnenkomen.
Als de werking van de techniek is aangetoond, is het de bedoeling om het systeem naar een losse (niet-operationele) werkplek op de Verkeerspost in Schellingwoude te brengen. We gaan dan met de operators vaststellen hoe het systeem functioneert en waar het verbeterd en/of aangepast kan worden.
Inbreng idee
De operatie stelt voor om slimme camera’s en sensoren te gebruiken voor het detecteren van onveilige situaties. Een challenge wordt georganiseerd om marktkansen te verkennen.
Bijeenkomst
De Informatiebijeenkomst voor de Challenge trekt maar liefst 47 geïnteresseerden (marktpartijen, kennisinstituten en start-ups). De genodigden ontvangen niet alleen informatie, maar denken ook mee.
Challenge Detectie
Er worden drie marktpartijen geselecteerd. Zij tonen hun technische oplossingen voor detectie. De oplossingen laten hun meerwaarde zien en worden tijdens de testdag beoordeeld.
Winnaar Challenge
De winnaar van de challenge wordt bekendgemaakt tijdens een digitaal eindevent, waar de deelnemers nogmaals hun technische oplossingen presenteren. Pegamento komt als winnaar uit de bus.
Systeem inleren
De winnaar van de challenge krijgt de opdracht om een POC te ontwikkelen op de Biesboschsluis. Ze combineren hierin object- en anomaliedetectie. We nemen scenario’s op om het systeem te trainen.
Systeem controleren
Nadat het detectiesysteem door de leverancier is ingeleerd, wordt het systeem in de praktijk getest. Ook hier spelen we weer verschillende scenario’s na. De resultaten blijken veelbelovend.
UI ontwerpen
Na de succesvolle proeven op de Biesboschsluis is besloten detectie op de brug als eerste door te ontwikkelen richting operatie. Er wordt een start gemaakt met het ontwerp van een gebruikersinterface.
Verbeteren
Vanuit Delft wordt gewerkt aan een MVP. We testen detectie op live camerabeelden van de Schellingwouderbrug. Het algoritme wordt verbeterd en we werken aan koppelingen met andere systemen.
Integratie
We hopen in 2025 detectie te integreren in een test-bedienwerkplek. Hiermee tonen we aan dat de techniek veilig werkt binnen de bestaande systemen van Rijkswaterstaat.
Langdurige test
Detectie zal ik de praktijk getest worden op één werkplek in de operatie. Deze langdurige proef zal de meerwaarde, de betrouwbaarheid en de verdere uitrol bepalen.
Smart Patrol is het innovatieprogramma Water en Scheepvaart binnen Rijkswaterstaat.
© 2024 Smart Patrol, een onderdeel van VWM