Smart Patrol

Nieuws

Goed op de hoogte

Nieuwsbericht

Smart Patrol publiceert jaarplan 2024

Het innovatieprogramma Smart Patrol heeft haar jaarplan voor 2024 gepubliceerd. In een beknopt en visueel jaarplan wordt de lezer meegenomen in de projecten die dit jaar centraal staan.

Bij Smart Patrol zetten wij ons dagelijks in voor scheepvaart-innovaties bij Rijkswaterstaat. Ons doel is om voorbereid te zijn op de dienstverlening van morgen, rekening houdend met de groei van transport, klimaatverandering en technologische ontwikkelingen. Wij pakken problemen binnen onze organisatie op en komen met innovatieve oplossingen.

Onze aanpak

Wij geloven in ‘innoveren door te doen’ en testen daarom veel in de praktijk. Daarnaast werken we veel samen met collega’s, startups, kennisinstellingen en adviesbureaus. Ook zoeken we de verbinding met de Rijkswaterstaat programma’s Smart Mobility en Smart Shipping.

Wat gaan we doen in 2024

Dit jaar verwachten we goede stappen te maken met een detectiesysteem dat onveilige situaties herkent als een paar ‘extra ogen’, om de bedienaar meer zekerheid te geven tijdens het bedienproces. Daarnaast onderzoeken we de meerwaarde van een laserbarrière om de veiligheid bij de passage van stuw- en sluizencomplexen te vergroten.

Een andere veelbelovende innovatie is het versturen van AIS-berichten om de binnenvaartschippers proactief kunnen informeren. Denk aan informatie over actuele en urgente vaarweginformatie, zoals stremmingen of waterstanden. De berichten verschijnen direct op het digitale kaartensysteem (ECDIS) van de schippers, zonder dat zij aan boord wijzigingen hoeven aan te brengen.

En we doen meer

We kijken ook naar verschillende oplossingen voor het verminderen van slagboomduikers. Hiervoor staan later dit jaar praktijktesten gepland. Ook blijven we dit jaar verder werken aan drones-in-the-box die op kritische punten in ons netwerk beschikbaar zijn als extra ogen vanuit de lucht.

We werken aan nog veel meer innovatieve oplossingen. Enthousiast geworden? Bekijk dan het jaarplan met al onze projecten.

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang 4x per jaar onze nieuwsbrief.

Gerelateerd nieuws