Smart Patrol

Nieuwsbericht

Goed op de hoogte

Rijkswaterstaat werkt aan landelijk netwerk van autonome drones

Met het project Drone2Go werkt Rijkswaterstaat toe naar een landelijk dronenetwerk van zelfvliegende drones. Samen met andere partners wordt er al 2 jaar getest op het praktijkgebied Nijmegen – Tiel. Afgelopen maandag was er weer een oefening op de Waal.

Een autonome drone werd maandag ingezet om een drenkeling op de Waal te vinden. De drone had de persoon spoedig gevonden waardoor hulpdiensten snel ter plaatse waren. Gelukkig ging het om een demo van Rijkswaterstaat. De demonstatie was onderdeel van het Drone2Go programma. Met het programma werkt Rijkswaterstaat toe naar een autonoom dronenetwerk wat door verschillende partners gebruikt kan worden.

Kiest zelf route

Het is de bedoeling dat de autonome drones in de toekomst op strategische plekken langs de vaarwegen worden geplaatst. Vanuit de verkeerspost kan bij een incident de drone automatisch naar de locatie gestuurd worden. In de toekomst kiest de drone zelf zijn route en vermijdt hij obstakels. De camerabeelden worden real-time naar de verkeerspost gestuurd. Sterker nog, als een Officier van Dienste (OVD) in het weekend een melding krijgt, krijgt direct beelden van het incident en gaat hij voorbereid op pad.

Sneller ter plaatse en direct  handelen

Een drone kan snel ter plaatse zijn en zorgt voor een duidelijk overzicht van de situatie. Hierdoor kan het probleem direct en snel aangepakt worden. Dat scheelt bijvoorbeeld milieuschade als je een olievlek meteen kunt zien en de ruiming al op basis van eerste beelden in gang kunt zetten. Ook zou je sensoren onder een drone kunnen hangen waardoor hij bijvoorbeeld automatisch een brand kan detecteren. Maar denk bijvoorbeeld ook aan een speaker onder de drone waar recreanten mee toegesproken kunnen worden.

Drone2Go

Met een netwerk van zelfstandig vliegende drones zijn we nog sneller. Voordeel is ook dat onze partners, politie, brandweer, ILT Aerosensing en Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit hiervan gebruikmaken’, vertelt Nancy Scheijven CEO drones bij Rijkswaterstaat. Met het project Drone2Go wordt de komende jaren gewerkt aan deze droom en ambitie. 

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang 4x per jaar onze nieuwsbrief

Gerelateerd nieuws