Smart Patrol

Nieuwsbericht

Goed op de hoogte

Rijkswaterstaat en partners zetten autonoom vliegende drones in bij incidenten op het water

Rijkswaterstaat heeft maandag 23 november een nieuw praktijkgebied voor drones in gebruik genomen langs de Waal tussen Tiel en Nijmegen. In dit gebied gaan Rijkswaterstaat en hulpdiensten onder de naam ‘Drone2Go’ testen en vliegen met autonome drones om sneller een overzichtsbeeld te krijgen van een incident op de vaarweg. Zo geeft een drone bij aanvaringen, lozingen, drenkelingen, brand aan boord van een schip, afgevallen lading of olieverontreinigingen snel realtime-overzichtsbeelden vanuit de lucht. Een zelfstandig vliegende drone wordt voorgeprogrammeerd en kan met één klik op de kaart precies daar uitkomen waar Rijkswaterstaat hem wil hebben. De inzet van drones leidt tot minder hinder voor de scheepvaart, geringere milieuschade en kostenbesparingen. Rijkswaterstaat wil met Drone2Go uiteindelijk op meerdere locaties in het land vaste landings- en vertrekpunten voor autonoom vliegende drones realiseren.

Het praktijkgebied aan de Waal is de eerste locatie die hiervoor in gebruik genomen wordt. In dit gebied werkt Rijkswaterstaat samen met politie, brandweer, ILT aerosensing en de NVWA onder de naam ‘Drone2Go’. Het is de bedoeling dat de dronebeelden live beschikbaar komen voor de operators in verkeerspost aan de Waal en dat ook de mobiel verkeersleiders op het water, de politie en de brandweer deze kunnen zien op hun eigen schermen om zo direct gericht tot actie over te kunnen gaan.

Minister Van Nieuwenhuizen over het praktijkgebied: ‘Drones nemen ons gevaarlijk werk uit handen en komen op plekken waar mensen niet kunnen komen Ze maken zichtbaar wat wij niet kunnen zien en bewijzen keer op keer hun meerwaarde voor specifiek werk. Daarom moeten we ze goed en vellig leren gebruiken. De ingebruikname van het praktijkgebied van Drone2Go helpt ons om van innovatie naar praktijk te gaan’.

Uitwijken voor obstakels

Om het gebied officieel in gebruik te nemen is meerdere keren gevlogen met een autonome drone. Via een livestream keken alle betrokken marktpartijen en partners mee hoe deze drone liet zien dat hij aankwam waar hij moest zijn én onderweg zelfstandig kon uitwijken voor obstakels op zijn route. De komende tijd gaat Drone2Go dit nog verder ontwikkelen in het praktijkgebied. Op die manier leren we steeds beter hoe autonome drones op een veilige manier onderdeel kunnen worden van de dagelijkse operatie van Rijkswaterstaat. Het is de bedoeling dat hele Nederlandse dronesector mee kan profiteren en leren van de ervaringen die Drone2Go langs de Waal op doet.

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang 4x per jaar onze nieuwsbrief

Gerelateerd nieuws