Smart Patrol

Nieuwsbericht

Goed op de hoogte

Minister opent praktijkgebied Drone2Go

Minister Cora van Nieuwenhuizen heeft maandag 23 november 2020 officieel het praktijkgebied op de Waal tussen Nijmegen en Tiel geopend. In dit gebied gaat Rijkswaterstaat samen met brandweer, politie, NVWA en ILT aerosensing  onder de naam ‘Drone2Go’ testen en oefenen met autonome drones om sneller een overzichtsbeeld te krijgen van bijv. een incident op de vaarweg.


Het testgebied aan de Waal is de eerste echte praktijklocatie die hiervoor in gebruik genomen wordt. Het is de bedoeling dat de dronebeelden live beschikbaar komen voor de operators in de verkeerspost aan de Waal. Daarnaast kunnen ook de mobiel verkeersleiders op het water, en de andere partners deze beelden zien op hun eigen schermen, om zo direct gericht tot actie over te kunnen gaan. Uiteraard worden alleen die beelden uiteindelijk gedeeld die voor de betreffende partner van belang zijn.

Beschikkingen

Voor het praktijkgebied zijn er twee beschikkingen verleend:

  • Een voor het instellen van een tijdelijk gebied met beperkingen, waardoor er test- en demonstratievluchten met drones uitgevoerd kunnen worden in het Praktijkgebied RWS West. Onderdeel hiervan is het testen van vluchten buiten zichtafstand van de piloot, het zogenaamde Beyond Visual Line Of Sight (BVLOS).
  • De andere beschikking gaat over de operationele veiligheidsaspecten, zoals de voorschriften , beperkingen en ontheffingen die zijn verleend voor de uitvoering van deze test- en demonstratievluchten.
Ondertekening intentieverklaring

De vijf samenwerkingspartners(Politie, Brandweer, ILT Aerosensing, NVWA en RWS) tekenden daarom een intentieverklaring. De eerste ondertekenaar was Nancy Scheijven, CEO Drones bij RWS en Directeur Scheepvaart bij Verkeer- en Watermanagement. Op de vraag wat Drone2Go zo bijzonder maakt, antwoordde zij: ‘De samenwerking tussen de overheidsorganisaties om op een doelmatige en efficiënte manier een zo snel en compleet mogelijke beeldvorming te krijgen bij incidenten.’ De grootste uitdaging zit volgens haar in het zo veilig mogelijk realiseren van een autonoom vliegende drone tussen al het huidige verkeer op de weg, het water en in de lucht. Dit kan alleen door veel te oefenen. “De techniek is nog niet perfect en de mensen moeten er mee leren omgaan binnen en tussen de organisaties. Het is mooi dat dat nu in een veilige omgeving ‘life’ mogelijk is”, aldus Nancy. Annemarie van Velsen, Hoofd Operatie bij de Landelijke Eenheid van de Politie; “voor ons is het ondertekenen van deze intentieverklaring echt de volgende stap.  En één ding is voor ons wel duidelijk: in samenwerking is het echt nodig om het te doen, daar hebben we ook heel veel behoefte aan”.
Loes de Maat, directeur Handhaven bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit is trots dat zij de intentieverklaring mag ondertekenen. “Wij hebben een breed werkterrein, van ziektes in boomgaarden tot inspecties van de technische staat van achtbanen. Wij brengen dus heel erg onze expertise in, in deze samenwerking”, aldus Loes.

Mark Bokdam (Brandweer Nl) zet de laatste handtekening 

Uitwijken voor obstakels

Nadat het gebied officieel in gebruik genomen was, werd het tijd om een aantal testvluchten te laten zien. Een aantal consortia heeft meerdere keren gevlogen met een drone om te laten zien hoe zij obstakels konden vermijden. Via een livestream keken alle betrokken marktpartijen en partners mee hoe deze drones lieten zien dat hij aankwam waar hij moest zijn én onderweg zelfstandig kon uitwijken voor obstakels op zijn route.

De komende tijd gaat Drone2Go dit nog verder ontwikkelen in het praktijkgebied. Op die manier leren we steeds beter hoe autonome drones op een veilige manier onderdeel kunnen worden van de dagelijkse operatie van de deelnemende partijen. Het is de bedoeling dat de hele Nederlandse dronesector mee kan profiteren en leren van de ontwikkelingen en ervaringen die Drone2Go langs de Waal opdoet.

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang 4x per jaar onze nieuwsbrief

Gerelateerd nieuws