Smart Patrol

Nieuwsbericht

Goed op de hoogte

Geslaagde demodag Drone2Go bij verkeerspost Nijmegen

Het was even spannend of het weer het zou toelaten, maar de deelnemende partijen hebben de regen getrotseerd en kijken terug op een succesvolle ‘Demodag Drone2Go’. Onder toeziend oog van een afvaardiging van de first responders (Politie, Brandweer, ILT Aerosensing, NVWA en Rijkswaterstaat) geven 5 marktpartijen en consortia demonstraties op uiteenlopende vlakken. Van het visualiseren van geo-data tot het automatisch vliegen van drones, het belooft een afwisselende en interessante demodag te worden!

Het innovatieprogramma Drone2Go is opgezet in sprints: kleine afgebakende projecten van 4 weken, waarvan het resultaat wordt getoond tijdens een demodag. Op 14 juli was het zover, de eerste demodag van Drone2Go ging van start. Om 10.00 uur trapten Ariea Vermeulen, coördinator drones bij Rijkswaterstaat en Marc Sandelowsky van Space 53 de demodag af in een grote tent op het terrein van Verkeerspost Nijmegen.

Demonstraties

ESRI start met een presentatie over een geografisch informatiesysteem dat alle data van een drone verzamelt en verwerkt in kaartlagen. Een uniek en uitgebreid systeem dat data visueel maakt en kan bijdragen aan de ontwikkelingen in de ‘dronewereld’. Voor de routeplanner voor drones in de lucht is slim gebruik gemaakt van een grid. Hieraan zijn ook restrictiegebieden (met hoogte aanduidingen) toegevoegd. 


Het consortium ‘Future of Drone Operations’ (Drone-Q, Deck 180 en Control Talent) geeft ter plekke een demonstratie met een automatisch vliegende drone. Een RWS patrouillevaartuig is op de Waal aanwezig bij een ‘incident’ met een drenkeling en een afgevallen container. De drone vliegt automatisch naar de plaats van het incident, stuurt duidelijke luchtbeelden van deze locatie en vliegt daarna weer automatisch terug naar de thuisbasis.

AVY streamt live beelden vanaf een locatie in Valkenburg. Een ‘VTOL-out-of-the-box’, een ‘vliegtuig’ met een spanwijdte van 2,5 meter dat verschillende eigenschappen van een drone heeft zoals het verticaal opstijgen en -landen, vliegt om een ‘incident’ heen en genereert de benodigde beelden. Een groot voordeel van deze ‘VTOL’ is de langere vliegtijd, ten opzichte van die van een drone. Primeur was het opstijgen uit de box, met draaiend platform om zo tegen de wind in op te kunnen stijgen.

Het consortium Mapture, Aeret, KPN en Airhub toont een automatische ‘drone-in-the-box’, een drone die vanuit een box opstijgt, naar de plaats van het incident vliegt, beelden maakt en vervolgens netjes terugvliegt en landt op de platform van de box, waarna de box zich weer automatisch sluit. Ook de accu’s worden automatisch opgeladen.  Nieuw is dat regen en andere meteo data, waaronder wind en temperatuur, werd gedetecteerd. De drone vertrekt pas uit de box als er automatisch gecontroleerd is dat het niet te hard regent of te hard waait.

Saxion Hogeschool presenteert ‘The Beast’, een automatisch vliegende drone, die ook thermische beelden deelt met de ‘on board computer’, om zo een duidelijk overzicht van bijvoorbeeld een brand te krijgen. Op basis van anomalie detectie (iets afwijkends) door slimme camera’s wordt een missie automatisch getriggerd.

Na afloop van alle demonstraties was er ruimte voor de deelnemende partijen om elkaar te bevragen en de samenwerking te zoeken. Daar is ook door diverse partijen gretig gebruik van gemaakt. Ariea en Marc sluiten de dag af en blikken terug op een mooie bijeenkomst waar diverse contacten zijn gelegd  voor mogelijk nóg meer samenwerking onderling. De volgende sprintsessie start binnenkort en de afsluitende demodag van die sprint vindt in september plaats. Informatie over deze en volgende sprintsessies wordt gepubliceerd op Dutch Mobility Innovations/Drone2Go.

Geslaagde dag

Aad van den Burg van WVL heeft de hele dag als een soort ‘vliegende reporter’ live verslag gedaan van de demonstraties op het terrein dat in de grote tent te volgen was. We vroegen hem hoe hij deze rol heeft ervaren. ‘Het is bijzonder om te zien hoe alle partijen zich proberen te profileren en dat zij ondanks de ‘competitie’ toch zoeken naar waar zij kunnen aanvullen en de samenwerking kunnen vinden’.

Ondanks alle regenbuien toch een zeer geslaagde dag. Dat vond ook Remco Aagtjes van de Politie Oost-Nederland. ‘Ik merk dat partijen de samenwerking zoeken en als we alle getoonde ontwikkelingen bij elkaar optellen, zie ik snel kansen voor een mooi totaalproduct’.

Ariea Vermeulen, Rijkswaterstaat

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang 4x per jaar onze nieuwsbrief

Gerelateerd nieuws